Η ευθύνη της Ευρώπης

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Ο δρόμος που διανύουν οι ΗΠΑ υποχρεώνει τους Ευρωπαίους όχι μόνο να δουν πώς θα εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους σε έναν ολοένα πιο επικίνδυνο κόσμο, αλλά και να κρατήσουν ζωντανές τις αρχές που έκαναν ισχυρές την Αμερική και την Ευρώπη. Οσο η Αμερική παραδίδεται στην εσωστρέφεια και τη μισαλλοδοξία, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να παραμείνει παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο ως προς τα οφέλη της ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητα, τον συμβιβασμό και τη συνεργασία. Η δύναμη των ΗΠΑ ήταν η συνύπαρξη διαφορετικών εθνικών και κοινωνικών ομάδων μέσω της ισονομίας και των ίσων ευκαιριών – της αρχής του νόμου, δηλαδή. Η εμφάνιση του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτική σκηνή οδήγησε σε μια νέα αντίληψη, ότι η αλήθεια, οι νόμοι, η δικαιοσύνη ισχύουν μόνον όταν αυτό μας συμφέρει.

Η κυριαρχία του Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα συμπίπτει με τους φόβους των Δημοκρατικών ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αδυνατεί να επανεκλεγεί, ότι θα βλάψει και τις εκστρατείες των υποψηφίων για το Κογκρέσο. Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ, ελέγχει το Ανώτατο Δικαστήριο και πολλούς δικαστές σε όλες τις βαθμίδες των πολιτειών και της ομοσπονδίας, πάντα θέτει εαυτόν πάνω από το συλλογικό καλό και τους κανόνες, εκπροσωπεί το αντίθετο των αρχών που οι ΗΠΑ πρέσβευαν έως τώρα και που αποτελούν θεμέλιο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Εάν ο Τραμπ επανακτήσει την εξουσία, θα εδραιώσει αυταρχικό σύστημα διακυβέρνησης, αδιαφορώντας για την κοινωνική συνοχή των ΗΠΑ και τις σχέσεις τους με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η σύγκριση με τη χθεσινή επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι χρήσιμη. Μέσω πολλών προσπαθειών και συμβιβασμών, η Γερμανίδα πολιτικός εξασφάλισε τη στήριξη διαφορετικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ετσι ενώνει διαφορετικές δυνάμεις, δεν εκπροσωπεί την επιβολή του ενός σε όλους τους άλλους. Οπως παρατηρούμε στις ΗΠΑ, η «επένδυση» στα ταπεινότερα ένστικτα των ψηφοφόρων είναι κερδοφόρα και μεταδοτική. Γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι οφείλουμε να επιμείνουμε στις αρχές που εξασφάλισαν κοινωνική δικαιοσύνη, ειρήνη και πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλιώς η επιστροφή στις αρχές του Διαφωτισμού από τον κόσμο του εθνικοθρησκευτικού αυταρχισμού, που ευαγγελίζονται οι Πούτιν, Τραμπ, Ερντογάν και άλλοι, θα είναι αδύνατη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT