Η μόνη επιλογή

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Χρειάστηκε 50 χρόνια η Ελληνική Δημοκρατία για να αναπτύξει πιο αποτελεσματικά συστήματα ελέγχου της φοροδιαφυγής. Δεν είναι μομφή, χλευασμός ή απαξίωση· το αντίθετο μάλιστα. Ας σταθούμε για λίγο στο γεγονός, χωρίς να το διεκπεραιώσουμε σαν άλλη μία επικοινωνιακή «επιτυχία του συστήματος». Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, ύστερα από καταγγελίες στην εφαρμογή appodixi, ξεκίνησαν επιχείρηση, αποκαλύπτοντας κύκλωμα 287 επιχειρήσεων κινεζικών συμφερόντων που παραποιούσε τις ταμειακές μηχανές, δηλώνοντας το ένα δέκατο κάθε συναλλαγής στην εφορία. Δεν είναι αμελητέο. Μια διεθνής απατεώνων, μέσω παράνομου λογισμικού, μείωνε την απόδειξη των 99 ευρώ στα 9,90 όταν διαβιβαζόταν στην εφορία. Μεταθέτοντας την υποδιαστολή! Τόσο απλό και τόσο ευφυές. Με αυτόν τον τρόπο, μόνο μέσα σε 27 ημέρες είχαν εκδώσει 220.000 αποδείξεις, συνολικής δηλωθείσης αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Η ψηφιακή τεχνολογία επιτρέπει όχι μόνο στο έγκλημα αλλά και στη δημοκρατία να εξελίσσεται.

Με τον ίδιο τρόπο ταυτοποιήθηκε και η εμπλοκή ποινικών με βαρύ παρελθόν στον εμφύλιο οπαδών της Θύρας 13, πριν από λίγες ημέρες· κυκλώματα που έχουν σχέση και με διακίνηση ναρκωτικών ακόμη και μέσα στα πανεπιστήμια, όπως γράφτηκε. Κάπως έτσι ήρθε στην επιφάνεια και το κύκλωμα επίορκων υπαλλήλων που εκβίαζαν επιχειρήσεις εστίασης στην Αθήνα, αλλά επεκτεινόταν και στα κοσμοπολίτικα νησιά σε ένα ευρύ πεδίο δράσης· αρχηγός, η 43χρονη, διαβόητη πλέον, Νάνσυ.

Και λοιπόν; Και ποιος δεν «γνωρίζει» ότι ένα οργανωμένο παρακράτος λυμαίνεται το κράτος και, σε αρκετές περιπτώσεις, τροφοδοτείται από αυτό; Σε πύρινους λόγους τους, λαϊκιστές και δημαγωγοί διατείνονται ότι «αν είχαμε δημοκρατία στην Ελλάδα, τουλάχιστον 1.000 λαμόγια θα ήταν φυλακή». Χειροκροτήματα και ικανοποίηση στα καφενεία της χώρας.

Ομως, από την αυθαιρεσία των εικασιών στην απόδειξη των πράξεων, που οδηγούν και στη Δικαιοσύνη, η διαδρομή είναι επίπονη. Ο αγώνας, η αγωνία, οι απώλειες είναι συνεχείς. Οταν, λοιπόν, συλλαμβάνονται οι εγκέφαλοι εγκληματικών οργανώσεων, η επιτυχία δεν πιστώνεται μόνο στην τεχνολογία αλλά και στη δημοκρατία.

Στον απολογισμό της 50ετίας, τα λάθη και οι απογοητεύσεις περισσεύουν. Ομως, ακόμη και «ελλειμματική», η δημοκρατία παραμένει η μόνη επιλογή. Γιατί μπορεί και εξελίσσεται, διορθώνεται, μαθαίνει. Οσο την κρίνουμε και τη στηρίζουμε, θα μας το ανταποδίδει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT