Αναταράξεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέρχονται περίοδο πολιτικού παροξυσμού, καθώς οι Δημοκρατικοί με δέος αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο επανεκλογής του κ. Ντόναλντ Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα τον προσεχή Νοέμβριο. Και έχουν δίκιο από μίαν άποψη. Διότι δεν θα πρόκειται απλώς για μια εναλλαγή προσώπων στο ανώτατο αξίωμα αυτής της χώρας, αλλά για μια απειλούμενη ανατροπή εκ βάθρων ενός συστήματος που οικοδομήθηκε επί της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον, συνεχίσθηκε στη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, για να εκπέσει τελικώς αυτογελοιοποιούμενο επί της διοικήσεως του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Και ενώ μια νέα πολιτική δυναμική έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στις ΗΠΑ, η επανεκλογή της κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Επιτροπής την Πέμπτη χαρακτηρίσθηκε από ορισμένους ως εξέλιξη «υπέρ της σταθερότητος». Η λέξη σταθερότης σημαίνει συνέχιση μιας υπαρχούσης καταστάσεως, και στην παρούσα φάση διαιώνιση της πολιτικής του προέδρου Μπάιντεν στην Ευρώπη.

Μόνον που ο κ. Τραμπ έχει κατ’ επανάληψιν τονίσει ότι εάν επανεκλεγεί εκ νέου πρόεδρος των ΗΠΑ, θα διαπραγματευθεί με τον πρόεδρο Πούτιν το τέλος των εχθροπραξιών Ρωσίας – Ουκρανίας. Ενώ ο υποψήφιος για το αξίωμα του αντιπροέδρου, κ. Τζ. Ντ. Βανς, πιθανολογεί προσάρτηση από τη Ρωσία ορισμένων ουκρανικών εδαφών που κέρδισε στη διάρκεια του πολέμου.

Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, αλλά εάν οι προβλέψεις επαληθευθούν, τότε η Ε.Ε. απλώς θα ευθυγραμμισθεί με την πολιτική που θα ορίσει ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου. Oπως ακριβώς συνέβη όταν ο πρόεδρος Μπάιντεν επέβαλε την άμεση ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία της Ευρώπης και την εμπλοκή της στον ρωσοουκρανικό πόλεμο.

Ταυτόχρονα, στα ανάκτορα Μπελχάιμ στο Οξφορντσάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου, 43 ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών μετείχαν στην τέταρτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητος για να συζητήσουν θέματα αφορώντα ενέργεια, ασφάλεια, δημοκρατία και το μεταναστευτικό. Δίχως, βεβαίως, τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Παρών στη σύνοδο ήταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι.

Οικοδεσπότης της συναντήσεως ήταν ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας σερ Κιρ Στάρμερ, η χώρα του οποίου διατηρεί παραδοσιακώς «ειδικές σχέσεις» με τις ΗΠΑ. Μόνον που πριν από λίγες ημέρες ο κ. Βανς δήλωσε προς σκανδαλισμό των πάντων ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ίσως η πρώτη ισλαμική χώρα που θα διαθέτει πυρηνικά όπλα τώρα που το Εργατικό Κόμμα κατέκτησε την εξουσία».

Τέλος, μια παλαιότερη δήλωση του κ. Τραμπ στο Bloomberg ότι «η Ταϊβάν πρέπει να μας πληρώσει για την άμυνά της», προκάλεσε αναστάτωση στην Ταϊπέι. Διότι προ ετών ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι «οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονταν την Ταϊβάν εάν δεχόταν επίθεση».

Δικαίως διερωτάται κανείς εάν τελικώς περνάει η ανθρωπότης μια περίοδο ασυναρτησίας, κυνισμού ή έχει εισέλθει σε πορεία απόλυτης ανατροπής. Το βέβαιο είναι ότι οι αναταράξεις άρχισαν να είναι αισθητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT