Οι εσωκομματικές κάλπες και το διπλό δίλημμα

Οι εσωκομματικές κάλπες και το διπλό δίλημμα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Να κάνουμε μια κοινή παραδοχή για να προχωρήσουμε παρακάτω. Οι εσωκομματικές εκλογές ενός ιστορικού κόμματος αφορούν όλους όσοι ενδιαφέρονται για τις πολιτικές εξελίξεις. Δεν είναι μια υπόθεση entre nous, καθώς επηρεάζει συνολικά το πολιτικό σκηνικό. Αν συμφωνήσουμε σε αυτό θα πρέπει να απαντήσουμε σε δύο ερωτήματα.

Ερώτημα πρώτο: Είναι θεμιτό αυτοί που έχουν δημόσιο λόγο και είναι γνωστό ότι δεν ανήκουν στο συγκεκριμένο κόμμα να προσπαθούν να επηρεάσουν προς την επιθυμητή γι’ αυτούς κατεύθυνση το εκλογικό αποτέλεσμα; Φυσικά και είναι θεμιτό, διότι αυτή είναι η ουσία της πολιτικής. Οι διαρκείς παρεμβάσεις ώστε να διαμορφωθούν οι επιθυμητοί συσχετισμοί δυνάμεων. Είναι απολύτως λογικό τα όμορα κόμματα να ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις που συμβαίνουν στη γειτονιά τους, καθώς έχουν αντίκτυπο σε προσδοκώμενες συνεργασίες. Συνεπώς και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης εντάσσουν τις δραστηριότητές τους υπέρ κάποιου υποψηφίου, εφόσον το κρίνουν σκόπιμο. Το επισημαίνω αυτό διότι είθισται οι παρεμβάσεις, που θεωρούνται έξωθεν προερχόμενες, να φέρνουν τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Να καθιστούν τον προτιμώμενο υποψήφιο ευάλωτο σε κατηγορίες από τους συνυποψηφίους του ότι θέλει να καταστήσει το κόμμα τους υποχείριο άλλου κόμματος. Γι’ αυτόν τον λόγο ίσως θα έπρεπε όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί και διακριτικοί σε παρόμοιες στηρίξεις. Μπορεί αντί για καλό να του κάνουμε ζημιά του ανθρώπου.

Τον ποιον θα εκλέξουν για ηγέτη τους με την ψήφο τους αφορά μόνον όσους ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές το συγκεκριμένο κόμμα.

Ερώτημα δεύτερο: Είναι ηθικά και πολιτικά επιτρεπτό πολίτες – ψηφοφόροι ενός κόμματος να πάνε να ψηφίσουν σε εσωκομματικές εκλογές άλλου κόμματος; Προφανώς και δεν είναι επιτρεπτό. Πρωτίστως αυτή η συμπεριφορά, στον βαθμό που έχει μαζικό χαρακτήρα, είναι κραυγαλέα απόπειρα πολιτικής χειραγώγησης ενός κόμματος από ένα άλλο. Αποβλέπει στη δορυφοροποίησή του, κάτι που θυμίζει πρακτικές ολοκληρωτικών καθεστώτων με τα κόμματα – δορυφόρους προς το κόμμα του καθεστώτος. Τον ποιον θα εκλέξουν για ηγέτη τους με την ψήφο τους αφορά μόνον όσους ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές το συγκεκριμένο κόμμα. Βέβαια και τα αρμόδια όργανά του οφείλουν να περιφρουρήσουν την ανοικτή εκλογική διαδικασία θέτοντας ασφαλιστικές δικλίδες στο ποιοι δικαιούνται να ψηφίσουν, ώστε να μην αλλοιωθεί η βούληση των φίλων του κόμματος από παρείσακτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT