Εμπρηστής στη φυλακή! Πρόοδος

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Mέσα στη ραστώνη του καλοκαιριού, να και μια καλή είδηση. Καλή με την έννοια ότι, επιτέλους, ένας πολίτης που έβαλε φωτιά που πήρε διαστάσεις, κατέκαψε ελιές, αμπέλια, καλλιέργειες και δάσος στην Κορινθία, δικάστηκε, καταδικάστηκε και μπήκε φυλακή.

Η δικαστική απόφαση για εμπρησμό ήταν 37 μήνες φυλάκιση, όμως οι δικαστές δεν έμειναν μόνον στο ότι η ποινή δεν ήταν μεγάλη –αυτό ήταν το πλαίσιο του νόμου– αλλά δεν έδωσαν αναστολή στην έκτιση της ποινής, ούτε τη μετέτρεψαν σε χρήμα. Εστειλαν τον ασυνείδητο πολίτη στη φυλακή προς γνώσιν και συμμόρφωσιν.

Είναι από τις λίγες φορές που κάποιος για εμπρησμό πάει μέσα και αυτό είναι θετικό, καθώς η νομοθεσία πια έχει αλλάξει, οι εμπρησμοί τιμωρούνται αυστηρά και κυρίως οι υπεύθυνοι, όταν συλλαμβάνονται, κάνουν φυλακή, ακόμη κι αν η ποινή που προβλέπεται για την περίπτωσή τους είναι μικρή.

Να σκεφθεί κανείς ότι για την τραγωδία εθνικών διαστάσεων στο Μάτι, ο ηλικιωμένος που έβαλε τη φωτιά που κατέκαψε την περιοχή, με την εκατόμβη των νεκρών και τους δεκάδες εγκαυματίες, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση, αλλά δεν έμεινε στη φυλακή ούτε 24 ώρες.

Η νομοθεσία που ίσχυε τότε δεν έδινε τέτοιες ευχέρειες. Και το δικαστήριο όμως δεν εξάντλησε τα όποια περιθώρια του νόμου και περιορίστηκε στα τρία χρόνια φυλακή. Και η συνέχεια. Ο άνθρωπος αυτός που έβαλε τη φωτιά, συμβάλλοντας στον όλεθρο που βίωσαν οι άνθρωποι στο Μάτι εξαιτίας και των τεράστιων ευθυνών των κρατικών υπηρεσιών, άσκησε έφεση, θεωρώντας ότι η Δικαιοσύνη οφείλει να τον κρίνει εκ νέου, επιβάλλοντας μικρό-τερη ποινή!

Οι εμπρησμοί με τα ολέθρια αποτελέσματα οφείλονται και σε εγκληματικές αμέλειες, τις οποίες σωστά πλέον η νομοθεσία αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ποινική απαξία, καθώς πρόκειται για εγκλήματα που δηλώνουν μηδενική κοινωνική ενσυναίσθηση και μηδενικό σεβασμό για ανθρώπους, ζώα, περιβάλλον και περιουσίες που χάνονται.

Η απόφαση για τη φωτιά στη Στιμάγκα Κορινθίας είναι σημαντική πρόοδος. Οποιος καταδικάζεται για εμπρησμούς οφείλει να πηγαίνει φυλακή. Και επιπλέον, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει –ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί– να πληρώνει ο εμπρηστής ανάλογα με την περιουσία του, ό,τι έχει δηλαδή, και τις καταστροφές που προκλήθηκαν. Και φυλακή και αποζημιώσεις. Κάποτε οφείλουμε όλοι να έχουμε την ευθύνη των πράξεων. Τα επιχειρήματα που διατυπώνονται από πολλές πλευρές είναι ότι η αυστηροποίηση της νομοθεσίας προσφέρεται για προβληματισμούς· ειδικά όμως για τους εμπρησμούς θα έλεγα ότι οι αυστηρές ποινές είναι περισσότερο από απαραίτητες, είναι κοινωνικά αναγκαίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT