Ουσία, όχι αλλαγές για τα μάτια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

«Ξηλώθηκε» το Υγειονομικό της Περιφέρειας Αττικής. Σαρωτικές αλλαγές στη Δημοτική Αστυνομία στον Δήμο Αθηναίων. Με διαφορά λίγων ημερών οι δύο ειδήσεις, στον απόηχο της αποκάλυψης του τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς και της εξάρθρωσης κυκλώματος εκβιαστών, στο οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, στελέχη των δύο υπηρεσιών. Καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας ήταν τα θύματα του κυκλώματος, που εκβίαζε με ελέγχους και επιβολή προστίμων ή υποσχόταν πάσης φύσεως διευκολύνσεις όσον αφορά την πιστοποίηση της καταλληλότητας λειτουργίας των χώρων.

Είχε προηγηθεί λίγους μήνες πριν το «ξήλωμα» στελεχών της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής για σκάνδαλο που συνδέεται με διευκολύνσεις για χορήγηση διπλωμάτων, επαγγελματικών αδειών οδήγησης, έκδοση πινακίδων κυκλοφορίας κ.λπ. Μάλλον δύσκολο να έπεσε κάποιος από τα σύννεφα, ακούγοντας για σκάνδαλα και διαφθορά στις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Είναι ανάμεσα σε αυτές που σχεδόν εθιμικά αναφέρονται είτε ευθέως είτε υπαινικτικά ως τομείς στους οποίους ανθούν η συνδιαλλαγή και η διαφθορά.

Οι αποφάσεις για σαρωτικές αλλαγές είναι μια αρχή. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν πρόκειται για κινήσεις αντανακλαστικές με επικοινωνιακά χαρακτηριστικά, στη λογική ότι «κάτι πρέπει να κάνουμε αφού η γίδα βρέθηκε στην πλάτη μας». Υπό την προϋπόθεση ότι θα κλείσουν τα παραθυράκια που επιτρέπουν με ευκολία και θράσος να στήνονται παραμάγαζα εκεί όπου χρειάζεται να λειτουργούν υπηρεσίες. Υπό την προϋπόθεση, επίσης, ότι θα δοθούν απαντήσεις για το πώς στήθηκαν τα κυκλώματα και πώς μπόρεσαν να λειτουργούν ανενόχλητα επί μακρόν. Με την ευθύνη ή χάρη στα κλειστά μάτια ποίων.

Η ψηφιοποίηση υπηρεσιών και η δυνατότητα απομακρυσμένης και απρόσωπης εξυπηρέτησης των πολιτών είναι ένα πρώτο, βασικό βήμα για την καταπολέμηση εστιών διαφθοράς. Οπως, επίσης, η καθιέρωση ανοιχτών διαδικασιών για την αδειοδότηση και λειτουργία των καταστημάτων, με όρους σαφείς, με πλαίσιο χωρίς παραθυράκια. Χωρίς συναλλαγές κάτω από το τραπέζι για ελέγχους που πρέπει αλλά δεν γίνονται, χωρίς εκβιασμούς και εγγυήσεις για «κλειστά μάτια» μπροστά σε σκαστές παρανομίες. Και με λειτουργία μηχανισμού στον οποίο θα μπορεί να απευθύνεται με ασφάλεια όποιος θίγεται από τη δράση επίορκων και διεφθαρμένων. Μόνο έτσι θα είναι πειστικές οι αναφορές σε «μηδενική ανοχή στη διαφθορά» που συνόδευσαν τις αλλαγές των προηγούμενων ημερών και μόνο έτσι θα είναι πραγματικό το πλήγμα στη δράση των πάσης φύσεως κυκλωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT