Τουρκικές «υπενθυμίσεις»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Ασφαλώς και δεν επρόκειτο περί επαναλήψεως της κρίσεως των Ιμίων –του 1996– η ένταση των τελευταίων ημερών νοτίως της Κάσου, όπου παρατηρήθηκε συσσώρευση πολεμικών σκαφών επιφανείας Ελλάδος και Τουρκίας την ώρα που το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume» διεξήγε έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο. Επρόκειτο μάλλον για μία τουρκική υπόμνηση ότι κατά τη μεταβατική περίοδο «υφέσεως» και διερευνητικού «διαλόγου» των δύο χωρών, η Αγκυρα δεν θα αφήσει αναπάντητες ενέργειες των Αθηνών, που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα, όπως τα αντιλαμβάνεται διαχρονικώς η τουρκική πολιτική ηγεσία.

Πριν από λίγους μήνες, στο πλαίσιο διεθνών περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε τη δημιουργία «θαλασσίου πάρκου» στο Αιγαίο από τα ανατολικά της Μήλου έως τη νήσο Νίσυρο, όπου υπάρχουν περίπου πενήντα βραχονησίδες. Η αντίδραση της Αγκυρας υπήρξε εντονότατη, διότι κατά την αντίληψή της οι βραχονησίδες του Αιγαίου εντάσσονται στην περιοχή των «γκρίζων ζωνών» και δεν αποτελούν μέρος της ελληνικής επικράτειας. Αρα το θέμα τελεί σε εκκρεμότητα έως ότου διακανονισθεί στο πλαίσιο μιας γενικότερης συμφωνίας, όταν και εάν υπάρξει.

Σήμερα η ένταση αφορά σε θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου. Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Μαρτίου 2020, με επιστολή που κατέθεσε στον ΟΗΕ, η Αγκυρα υποστήριξε πως η θαλάσσια περιοχή ανατολικώς και ΝΑ της Κάσου κείται εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδος. Αυτά στο πλαίσιο της τουρκολιβυκής συμφωνίας περί ΑΟΖ. Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο 2020, η συμφωνία οριοθετήσεως της ΑΟΖ Ελλάδος και Αιγύπτου περιελάμβανε εξ ολοκλήρου τη θαλάσσια περιοχή των νήσων Κάσου και Καρπάθου ως ανήκουσες στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση βεβαίως θεωρεί άκυρη την τουρκολιβυκή συμφωνία περί ΑΟΖ, αλλά το θέμα δεν έχει τελεσιδίκως κλείσει.

Την «εκκρεμότητα» αυτή ήθελε η Αγκυρα να επισημάνει όχι απλώς στην Αθήνα, αλλά και διεθνώς, καθώς οι τουρκικές φρεγάτες κατ’ επανάληψιν ενημέρωναν με μηνύματα τον πλοίαρχο του «Ievoli Relume» περί των θέσεων της Τουρκίας. Δίχως να διακινδυνεύει να χρεωθεί ένα ναυάγιο της προσεγγίσεως, η Αγκυρα υπενθυμίζει urbi et orbi ότι οι «πανουργίες» των Αθηνών δεν θα περάσουν. Διότι το θέμα δεν αφορά την ευζωία των ιχθύων ή την εγκατάσταση ενός καλωδίου, αλλά ζητήματα κυριαρχίας όπως τα θεωρεί η Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT