Ενας δήμαρχος παρατηρητής της Αθήνας

Ενας δήμαρχος παρατηρητής της Αθήνας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

«Είμαστε σε αδιέξοδο στην καθαριότητα. Δεν το κρύβω». Τάδε έφη ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, αγαπημένο πρόσωπο των γελοιογράφων αφότου αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Εκτοτε τον εμφανίζουν να αυτοπροτείνεται ως διάδοχος του Μπάιντεν για το χρίσμα των Δημοκρατικών αλλά και για κάθε αξίωμα που μένει κενό. Λογικό να προσφέρει υλικό σάτιρας. Η Αθήνα βυθίζεται στα σκουπίδια, και το κυκλοφοριακό κι εκείνος περιοδεύει σε άλλες πόλεις για να εξασφαλίσει πράσινη εκλογική βάση στην επικράτεια.

Τον Οκτώβριο του 2023 εξελέγη με προτεραιότητες: «α. Φυτεύουμε 25.000 δέντρα σε όλη την Αθήνα, β. Θωρακίζουμε την πόλη και μειώνουμε τη θερμοκρασία, γ. Συγκροτούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, δ. Μειώνουμε την ηχορύπανση, ε. Κατασκευάζουμε προσβάσιμα πεζοδρόμια για όλους».

Εντάξει, η μείωση της θερμοκρασίας απέτυχε με δεδομένο ότι την Κυριακή βιώσαμε τη θερμότερη μέρα στην ιστορία του πλανήτη. Κι επειδή η Αθήνα έχει γίνει Ντουμπάι από άποψη ζέστης, θα του χαρίσουμε αυτήν την προτεραιότητα. Τα εξαγγελθέντα 25.000 δέντρα υποβαθμίστηκαν από τον ίδιο τον δήμαρχο στην προχθεσινή του συνέντευξη σε «κάποια», όπως χαρακτηριστικά είπε. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης είναι επίσης ανέκδοτο όταν η πόλη πνίγεται στα σκουπίδια, οι καφέ κάδοι είναι ερμητικά κλειδωμένοι και το κλειδί χαμένο. Η τελευταία φορά που είδαμε να κατασκευάζονται νέα πεζοδρόμια είναι λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές – ως συνήθως. Κατά τα άλλα οι δρόμοι που κατεβαίνουν από τον Λυκαβηττό στο κέντρο είναι σαν μαύρες πίστες σκι για κατοίκους και επισκέπτες. Τσουλάνε κι αν είναι δεξιοτέχνες του σνόουμπορντ προσγειώνονται όρθιοι. Για την ηχορύπανση δεν θα μιλήσω γιατί το θεωρώ προσβολή της νοημοσύνης των Αθηναίων. Νομίζω δεν έχω επισκεφτεί άλλη δυτική πρωτεύουσα τόσο θορυβώδη. Οι κάτοικοι είναι τόσο εθισμένοι στην οχλοβοή, που ουρλιάζουν για να ενσωματωθούν ή να επιβιώσουν. «Η κραυγή» του Εντβαρντ Μουνκ θα μπορούσε να είναι η προσωπογραφία της πόλης.

Δεν το λέω σαν δικαιολογία, είπε ο Χάρης Δούκας, αλλά: «Πρόσληψη (σ.σ.: στην καθαριότητα) έχει να γίνει έξι με επτά χρόνια. Μέσος όρος ηλικίας 55 χρόνων οι άνθρωποι. Εχουμε επίσης κοντά στα 7,5 με 8 εκατ. τουρίστες και βεβαίως ο κόσμος αυτός (εργαζόμενοι καθαριότητας) είναι για 600.000 με 700.000 δημότες. Δεν θέλουμε να προσλάβουμε, δεν θέλουμε να μπει ο ιδιωτικός τομέας. Και έτσι είμαστε μπροστά σε αδιέξοδο».

Εμπεριστατωμένο είναι πράγματι το ρεπορτάζ του δημάρχου και εντυπωσιακή η δημοσιογραφική του παρατηρητικότητα. Ξέρω μια εφημερίδα που αναζητά συντάκτη σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Αν θέλει μπορεί να στείλει το βιογραφικό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT