Ραντεβού για υπερσπασίκλες

2' 11" χρόνος ανάγνωσης

Ο Πίτερ Αντρέας Τιλ ήταν αριστούχος στο σχολείο. Ετσι έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Προαλειφόταν για λαμπρή καριέρα στη νομική, ώσπου η απόρριψη για μια θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο τον έκανε να πιστέψει ότι είχε έρθει το τέλος του κόσμου.

«Ετσι παράτησε τη σταδιοδρομία του στη νομική αρένα, έγινε χρηματιστής παραγώγων στην Credit Suisse και το 1996 επέστρεψε στη Δυτική Ακτή», διηγείται ο Τζίμι Σόνι στο «Οι ιδρυτές. Η ιστορία της PayPal και των επιχειρηματιών που άλλαξαν για πάντα τη Σίλικον Βάλεϊ» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής, εκδ. Ψυχογιός).

Στην Καλιφόρνια δημιούργησε την Thiel Capital, εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων, που εστίαζε στην παγκόσμια μακροοικονομική στρατηγική και στις επενδύσεις συναλλάγματος.

Οταν γνωρίσει τον επίσης απόφοιτο του Στάνφορντ, Κεν Χάουερι, στον οποίο θα προσφέρει δουλειά, ο τελευταίος θα δεχθεί συνεπαρμένος από την προσωπικότητα του Τιλ και από το ότι «παρότι ο Τιλ είχε σημειώσει επιτυχίες στις διεθνείς μακροοικονομικές επενδύσεις, διέκρινε στον πυρετό του Διαδικτύου μια μοναδική ευκαιρία να επενδύσει σε πολλά υποσχόμενες startups τεχνολογίας».

Στην παρέα θα προστεθεί ένας ακόμη ανήσυχος νέος άνδρας, ο Λουκ Νόζακ, τον οποίο ο Τιλ εμπιστεύτηκε μολονότι η επιχείρησή του είχε φαλιρίσει με συνοπτικές διαδικασίες. Σημασία είχε το όραμα.

Κατόπιν θα προστεθεί άλλος ένας στην παρέα, τον οποίο «γνωρίσαμε» χθες: ο Μαξ Λέβτσιν. Ο Μαξ θα γνωρίσει τον Τιλ περίπου από σπόντα: ψάχνοντας να δροσιστεί μια ζεστή μέρα, μπήκε σε μια αίθουσα διαλέξεων με κλιματισμό όπου έτυχε να δίνει διάλεξη ο Τιλ. Οπως και ο Χάουερι, ο Μαξ εντυπωσιάστηκε. «Μπορεί να μην είναι προγραμματιστής, σκέφτηκε ο Λέβτσιν, αλλά είναι σπασίκλας».

Οι δυο τους θα συνεχίσουν να συναντιούνται, σε αυτό που ύστερα από χρόνια ο Λέβτσιν αποκάλεσε «ραντεβού για υπερσπασίκλες». «Η ατμόσφαιρα ήταν φιλική», γράφει ο Σόνι, «αν και υπέβοσκε ένα υπόγειο ανταγωνιστικό ρεύμα που προμήνυε τη γενικότερη κουλτούρα, η οποία θα κυριαρχούσε αργότερα στην PayPal».

Η παρέα μεγάλωνε: σύντομα θα έμπαινε σ’ αυτή ένας ειδικός της πληροφορικής, ο Τζον Πάουερς. Η βασική τριάδα –Τιλ, Λέβτσιν και Πάουερς– θα ίδρυαν αργότερα την PayPal, αφού πρώτα όμως θα περνούσαν από πολλές δοκιμές και πειραματισμούς.

Οταν έκαναν διαλείμματα από τη δουλειά, έπαιζαν σκάκι και επιτραπέζια παιχνίδια. Εκεί ο Πάουερς διέκρινε ότι ο Τιλ και ο Λέβτσιν είχαν κάτι κοινό: την τρομερή ανταγωνιστικότητα. Ταίριαζαν περισσότερο οι δυο τους. Επίσης, έμεναν στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνιας, ενώ ο Πάουερς όχι. Ηταν διαρκώς μέσα σε ένα αεροπλάνο. Κι όμως ήταν ο CEO της νεότευκτης εταιρείας. Επρεπε να μετακομίσει.

Ο Πάουερς δεν μετακόμισε και η συνεργασία τους έληξε σε καλό κλίμα. Τα δεδομένα όμως άλλαξαν για την εταιρεία και τη ζωή τους. Σύντομα θα άλλαζαν ακόμη περισσότερο. Διότι αυτό που δεν γνώριζαν ήταν ότι «κάπου εκεί έξω» βρισκόταν ένας ακόμη ανήσυχος «υπερσπασίκλας»: ο Ελον Μασκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT