Σκέψου σαν εξωγήινος

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Oλοι συμφωνούμε ότι απολαμβάνουμε «την καλύτερη δημοκρατία». Φανταστείτε δηλαδή να απολαμβάναμε και τη χειρότερη. Φανταστείτε δίπλα σε όλους αυτούς τους συσσωρευμένους γόρδιους δεσμούς της Μεταπολίτευσης να ζούσαμε και στη «χειρότερη δημοκρατία». Δηλαδή, πρέπει να πανηγυρίσουμε που το 2024 δεν ζούμε με λογοκρισία και με πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων; Η πρώην κομμουνιστική Ανατολική Ευρώπη απολαμβάνει την «καλύτερη δημοκρατία» ήδη από το 1990. Αν κάποιος εξωγήινος δει τα συγκριτικά στοιχεία των ευρωπαϊκών χωρών στο κατά κεφαλήν εισόδημα για το 2023, θα σκεφτεί ότι μάλλον είχαμε κι εμείς κομμουνισμό μετά τον πόλεμο, αφού θα εντοπίσει την Ελλάδα στον πάτο της Ευρώπης των «27», κάτω από τις περισσότερες ανατολικές χώρες. Αν τον ενημερώσουν ότι δεν ισχύει αυτό, τότε θα μπορούσε να υποθέσει ότι η Μεταπολίτευση επέδρασε στην οικονομία όπως περίπου επέδρασε ο κομμουνισμός στις πρώην ανατολικές οικονομίες. Οχι, κύριε εξωγήινε. Πάλι δεν καταλάβατε σωστά.

Η Μεταπολίτευση χρειάζεται ριζικό πολιτικό επανασχεδιασμό και δεν εννοούμε «αναθεωρήσεις του Συντάγματος». Η Μεταπολίτευση χτίστηκε πάνω στο τραύμα της Κύπρου και ο λόγος που παραμένει μετέωρη, στάσιμη και παρακμιακή είναι ότι το τραύμα αυτό δεν έχει κλείσει. Δεν είναι τεχνοκρατία το Κυπριακό, ούτε τα ελληνοτουρκικά, που επίσης σέρνονται εδώ και πενήντα χρόνια. Και τα δύο βρίσκονται στην καρδιά μιας εθνικής στρατηγικής ενδυνάμωσης, δημιουργίας, αυτοπεποίθησης και ανάτασης. Η επίλυση του Κυπριακού και η διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ απελευθερώνουν τη δυνατότητα αξιοποίησης σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που σε συνδυασμό με τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα πρωτοπόρο της ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι χώρες που πέτυχαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που απέκτησαν ανταγωνιστική παραγωγή και μεταμορφώθηκαν μέσα σε 1-2 γενιές είναι εκείνες που απέκτησαν πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια. Αν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν και είχαν διευθετηθεί τα ελληνοτουρκικά, η Ελλάδα δεν θα είχε ζήσει οικονομική κρίση, γιατί τα τρυπάνια θα είχαν αποφέρει αποτέλεσμα ήδη από το 2010. Παράλληλα, μέρος των επιβαρύνσεων του δημοσίου χρέους για τους εξοπλισμούς θα μπορούσε να μετατραπεί σε επενδύσεις σε μια πρωτοπόρο, εξαγωγική βιομηχανία εξοπλισμών. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι η ελληνοτουρκική φιλία θα μπορούσε να οδηγήσει σταδιακά στην αποκατάσταση της παρουσίας του ελληνισμού στη Μικρά Ασία. Μια μακραίωνη παρουσία υποχώρησε μόλις τα τελευταία 100 χρόνια και έχει γίνει αποδεκτό ότι δεν μπορεί να επανέλθει. Γιατί; Η Ελλάδα μπορεί να ξεφύγει από τη μιζέρια της. Αρκεί να σκεφτούν κάποιοι σαν να είναι εξωγήινοι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT