Γιορτή, φόβος, αβεβαιότητα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Χθες βράδυ ήταν η τελετή έναρξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024». Υπαίθρια για πρώτη φορά, με φυσικό σκηνικό την πόλη, πρωταγωνιστές τον Σηκουάνα, τις γέφυρες, τις στέγες, τα μουσεία, τα μνημεία. Ο,τι αποτελεί συστατικό στοιχείο του Παρισιού, για την πλανητική, συλλογική, μνήμη, θα εντασσόταν στην τελετή, σύμφωνα με τις ελάχιστες πληροφορίες που είχαν, ανεπίσημα, κυκλοφορήσει.

Τα πιο δεδομένα στοιχεία ήταν οι αριθμοί: 320.000 οι θεατές από όλον τον κόσμο, στις κερκίδες, που είχαν στηθεί κατά μήκος του Σηκουάνα, 45.000 αστυνομικοί και στρατός. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Εκτός από τον υπαρκτό κίνδυνο των τρομοκρατικών επιθέσεων (ήδη υπήρξε «συντονισμένο σαμποτάζ» στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας, μόλις χθες το πρωί), η μεγαλύτερη αθλητική συνάντηση και παγκόσμια γιορτή σκιάζεται και από μία ακόμη απειλή: τα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα, το ολοένα και πιο αφιλόξενο περιβάλλον.

Τα προβλήματα δεν είναι πλέον μόνο οι κουρασμένες, γέρικες, υποδομές των πόλεων που αναλαμβάνουν να φιλοξενήσουν τους Αγώνες. Ούτε τα υπερβολικά κόστη, ούτε η διασπάθιση δημοσίου χρήματος, ούτε, ακόμη, και το γεγονός ότι η «κληρονομιά» που αφήνουν είναι αμφιλεγόμενη. Στη χθεσινή «Κ» φιλοξενείται άρθρο του Μάικλ Κίμελμαν (The New York Times) με παραδείγματα και ερωτήματα. Τα σταθερά και επαναλαμβανόμενα μοτίβα παραμένουν. Οπως η μελέτη (Γενεύη, 2007) σύμφωνα με την οποία πάνω από 2 εκατ. άνθρωποι, κυρίως άστεγοι και άποροι, έχουν απομακρυνθεί από διοργανώτριες πόλεις κατά τις δύο προηγούμενες δεκαετίες. Καθώς δε, το μέλλον παραμένει εκτός από άγνωστο και αιφνιδιαστικό, στα υπάρχοντα «στοιχήματα» για την αναγέννηση των πόλεων με αφορμή τους Ολυμπιακούς, προστίθενται, καθώς φαίνεται, και παράγοντες απρόβλεπτοι.

Οι μετακινήσεις πληθυσμών επηρεάζονται, μετρήσιμα πλέον, από την κλιματική αλλαγή· οι κυβερνοεπιθέσεις στα ηλεκτρονικά συστήματα μπορούν να προκαλέσουν χάος και μη υπολογίσιμους κινδύνους· το θερμόμετρο της γης, δημιουργεί, όλο και πιο συχνά, μη βιώσιμες συνθήκες. Για να αφήσουμε στην άκρη τις πανδημίες που υπαγορεύουν, απολύτως, τους όρους τους (Τόκιο 2021, Ολυμπιακοί χωρίς θεατές). Η ευφορία της γιορτής, ο φόβος και η αβεβαιότητα θα κινούνται παράλληλα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του μέλλοντος. Η, ανά τετραετία, σημαντικότερη και πιο εμβληματική συνάντηση του πλανήτη δεν μπορεί, πλέον, να έχει ως μοναδική έγνοια το Citius, Altius, Fortius.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT