Καλοκαίρι στο καμίνι

2' 51" χρόνος ανάγνωσης

Οσο συναρπαστικές και αν είναι οι εξελίξεις –από τις πολιτικές αναταράξεις στις ΗΠΑ έως την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού–, η σημαντικότερη είδηση των ημερών είναι ότι την εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκαν οι δύο θερμότερες ημέρες στην Ιστορία. Πιθανώς η Κυριακή και η Δευτέρα να είναι οι θερμότερες ημέρες όχι μόνο της Ιστορίας, αλλά απ’ όταν άρχισε η τελευταία εποχή των παγετώνων πριν από 120.000 χρόνια. Για να καταλάβουμε τα μεγέθη, η γεωργική δραστηριότητα άρχισε πριν από μόλις 12.000 χρόνια.

Τους τελευταίους αιώνες, απ’ όταν άρχισε η βιομηχανική εποχή, γύρω στο 1760, η ανθρώπινη δραστηριότητα οδηγεί στη συσσώρευση ρύπων που οδήγησαν στην υπερθέρμανση του πλανήτη – ή, τουλάχιστον, συνέβαλαν σε αυτήν. Εως τώρα, το ζήτημα αφορούσε κυρίως επιστήμονες, πολιτικούς και τους πιο ευαισθητοποιημένους πολίτες που ανησυχούσαν για τους κινδύνους και αναζητούσαν τρόπους να περιορίσουν τη ζημιά. Οι προσπάθειες αυτές κατέληξαν στη Συμφωνία του Παρισιού το 2015, όπου 196 χώρες δεσμεύτηκαν να προσπαθήσουν να περιορίσουν έως το τέλος αυτού του αιώνα την αύξηση της θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο στην προβιομηχανική εποχή. Ομως, το τελευταίο δωδεκάμηνο ο μέσος όρος διεθνώς ήδη υπερέβη τον στόχο του 1,5 βαθμού, με τους τελευταίους 13 μήνες να σημειώνουν απανωτά ρεκόρ θερμότητας. Ετσι, ο μέσος όρος τη Δευτέρα 22 Ιουλίου έφθασε στους 17,16 βαθμούς, από το προηγούμενο ρεκόρ των 17,09 την Κυριακή, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

Απαιτείται επανάσταση στη γεωργία, στη βιομηχανία, στις μεταφορές, στον τουρισμό, στην πολιτική προστασία, στον τρόπο που χτίζουμε τα σπίτια και τις πόλεις μας.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία μηνιαία στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι ο Ιούνιος «καταγράφηκε ως ο θερμότερος όλων και στην Ελλάδα», με τις μέσες τιμές να ξεπερνούν τις κανονικές κατά 3 με 4 βαθμούς και τοπικά 5 βαθμούς Κελσίου (στις Σέρρες). «Τα ποσά υετού που σημειώθηκαν ήταν πολύ χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα και στις περισσότερες περιοχές καταγράφηκε μηδενικός υετός», πρόσθεσε. Οι εκτιμήσεις της ΕΜΥ για το τρίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου – Αυγούστου ήταν ότι οι μέσες θερμοκρασίες «μπορεί να φθάσουν μέχρι και 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές για την εποχή». Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι τα τελικά στοιχεία, όμως είναι φανερό πως τα πράγματα στον κόσμο, και δη στην Ελλάδα, οφείλουν να μας ανησυχούν.

Ο άνθρωπος άλλαξε το κλίμα και τώρα το κλίμα τον αναγκάζει να αλλάξει συμπεριφορά. Για να αποφευχθεί η επιδείνωση του προβλήματος, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής και για να μπει η ανθρωπότητα σε μια πορεία πιο βιώσιμη, όλα πρέπει να αλλάξουν. Ηδη, διευρύνονται οι πηγές ενέργειας, ώστε να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα, παρά τις προκλήσεις των πολέμων και τις πολιτικές οπισθοδρομήσεις, όπως όταν ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συνθήκη του Παρισιού (ευτυχώς, ο Τζο Μπάιντεν ακύρωσε την απόφαση την πρώτη ημέρα της θητείας του το 2020). Απαιτείται επανάσταση στη γεωργία, στη βιομηχανία, στις μεταφορές, στον τουρισμό, στην πολιτική προστασία, στον τρόπο που χτίζουμε τα σπίτια και τις πόλεις μας. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι είναι νωρίς να συμπεράνουμε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας όντως επιταχύνεται όσο φαίνεται (ότι δεν είναι παροδική η σημερινή κατάσταση, δηλαδή). Επίσης, ίσως να μην είναι πολύ αργά για την ανθρωπότητα. Ομως, ο καθένας μας αισθάνεται πόσο δύσκολη είναι ήδη η κατάσταση. Από την ανάγκη να βρισκόμαστε εντός, σε κλιματιζόμενους χώρους, έως την ξηρασία και τις ολοένα χειρότερες πυρκαγιές και πλημμύρες. Οι γλυκές καλοκαιρινές νύκτες, το καρποφόρο, «εύκρατο» κλίμα μας, περιορίζονται, απειλούνται. Σαν όμορφες αναμνήσεις σε μια σκληρή πραγματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT