Πολάκης εσωτερικού και εξωτερικού

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Μία από τις ψευδαισθήσεις που επικρατούσαν στην Κουμουνδούρου στα κυβερνητικά χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι η γιγάντωση και η εκτόξευση του κόμματος στο πολιτικό στερέωμα οφειλόταν σε μια ιδεολογικοπολιτική μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας, που με τη σειρά της θα «σάρωνε» και την Ευρώπη και θα ανέτρεπε τους συσχετισμούς υπέρ της «πρώτης φοράς Αριστερά».

Στην πορεία, όσοι ήθελαν να αγνοούν την πραγματικότητα προσγειώθηκαν ανώμαλα σε αυτή και αποδέχθηκαν –με βαριά καρδιά– ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε τη δυναμική του στον διχαστικό, τραχύ και επιθετικό λόγο που υιοθέτησε την περίοδο της χρεοκοπίας και βρήκε ευήκοα ώτα στα λαϊκά στρώματα, τα οποία χτυπήθηκαν περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Οσα εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες με την «πολακιάδα» έρχονται απλώς να επιβεβαιώσουν, αφενός, πως «θερίζεις ό,τι έχεις σπείρει» και, αφετέρου, ότι το βασικό ακροατήριο που έχει απομείνει στο κόμμα μετά τη συρρίκνωσή του και τις διαδοχικές εκλογικές ήττες είναι όσοι γοητεύονται, ακολουθούν και αντιγράφουν την εχθροπάθεια, τη λογική «εμείς ή αυτοί» και τη «μαγκιά», που τόσο καλά εκφράζει ο Σφακιανός πολιτικός.

Το κύμα «συμπαράστασης» που εκδηλώθηκε υπέρ του δείχνει την επιρροή και την αποδοχή που έχει στην κομματική βάση. Ηταν δε τόσο ισχυρό, που σχεδόν αμέσως ο Στέφανος Κασσελάκης απολογήθηκε για την απόφασή του να θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον κ. Πολάκη και έδειξε ότι δεν θα τον απομακρύνει και από το κόμμα, μη θέλοντας προφανώς να ρισκάρει τη ρήξη με ένα μεγάλο τμήμα της βάσης του, που έχει στηρίξει και τον ίδιο.

Η αρχική απόφασή του προκύπτει ότι δεν είχε καμία σχέση με οποιονδήποτε απογαλακτισμό του κόμματος από τον «πολακισμό», αλλά μάλλον υπαγορεύτηκε ως υποχρεωτική «λύση» μετά το ξέσπασμα της κ. Λινού. Η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, υφολογικά προσεγγίζει –αν δεν ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις– το ύφος Πολάκη.

Η νέα «υβριδική» σχέση που επιφύλαξε για τον μέντορά του ο κ. Κασσελάκης –«έξω» στη Βουλή, «μέσα» στο κόμμα– βολεύει περισσότερο και τους δύο. Ο Πολάκης (εξωτερικού), απελευθερωμένος πλέον από τα όποια κομματικά δεσμά, θα κάνει τα δικά του σόου στη Βουλή χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να χρειάζεται να απολογείται. Ο Πολάκης (εσωτερικού), αναβαπτισμένος στην κολυμπήθρα των τοξικών και χολερικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποδυναμώσει περαιτέρω την παλιά φρουρά Τσίπρα, στην οποία ήδη συστήνει «να πάρει καμία ζακετούλα…».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT