Τα ζώα ζητούν επειγόντως προστασία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Μετά τον αιφνίδιο θάνατο της Φλέρυς από ανακοπή, πριν από μερικές εβδομάδες, ο άλλος γάτος μας, ο εντεκάχρονος Φούσκας, δεν είναι καλά. Κλαίει, τρώει ελάχιστα, έχει μια διαρκή ανησυχία. Το ανοσοποιητικό του εξασθένησε, εμφάνισε δερματικά. «Από το άγχος και τη στενοχώρια, είναι σύνηθες σε τέτοιες στρεσογόνες καταστάσεις», είπε ο κτηνίατρος. Βιώνει, δηλαδή, και ο τετράποδος συγκάτοικός μας το πένθος με τον δικό του τρόπο. Κι όμως, υπάρχουν ακόμη ανάμεσά μας πολλοί που δεν έχουν πειστεί ότι τα ζώα, εκτός από ευφυΐα, διαθέτουν και υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, ότι νιώθουν χαρά, θλίψη, αγωνία.

«Το νομικό status των ζώων στην ελλη- νική έννομη τάξη», ένα βιβλίο προς γνώσιν πολλών.

Ο ταξίαρχος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας Νίκος Χρυσάκης σίγουρα δεν περιλαμβάνεται σ’ αυτούς. Είναι έμπλεος αγάπης και ενσυναίσθησης για τα ζώα, ειδικά τα αδέσποτα, γιατί γνωρίζει πόσο πολύ βασανίζονται στη χώρα μας. Εδώ και χρόνια έχει αφοσιωθεί στην προστασία τους και ας προκαλούσε αυτή η ευαισθησία του το ειρωνικό μειδίαμα κάποιων συναδέλφων του στην Κρήτη όπου υπηρετούσε. Ομως, ο ίδιος δεν πτοούνταν. Με δικά του έξοδα κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικό βιβλίο, «Το νομικό status των ζώων στην ελληνική έννομη τάξη», με στόχο να ενημερωθούν οι Ελληνες αστυνομικοί για τη νομοθεσία και να συνειδητοποιήσουν τη συσχέτιση της κακοποίησης ζώων με άλλα εγκλήματα. «Η βία απέναντι στα ζώα είναι επαναλαμβανόμενη και κλιμακούμενη. Κι όποιος σήμερα αποφασίσει τον αβάσταχτο πόνο και τον θάνατο ενός ζώου, αύριο πιθανότατα θα προκαλέσει τον βασανισμό και τον θάνατο ενός ανθρώπου», επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ο κ. Χρυσάκης, που εδώ και λίγες μέρες είναι επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς στο υπουργείο Εσωτερικών.

Είναι αναμφίβολα ευχάριστη –και αναπάντεχη, για να είμαι ειλικρινής– έκπληξη η τοποθέτησή του σε ένα πόστο που μάλλον… διακοσμητικό ήταν εδώ και καιρό. Ομως, αρκούν η γνώση, η ανιδιοτέλεια και η αγάπη για τα ζώα για να λυθεί το πρόβλημα των εκατομμυρίων αδέσποτων στη χώρα μας, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, υποδομές, συνεπή προγράμματα στειρώσεων και υιοθεσιών, διαφάνεια και λογοδοσία από την πλευρά των δήμων; Χωρίς ελέγχους σε κηδεμόνες, κυνηγούς και κτηνοτρόφους; Με την αντιμετώπιση της αστυνομίας αλλά και της Δικαιοσύνης, που απαξιώνουν κάθε τόσο τον νόμο; Οχι, δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Ο νέος ειδικός γραμματέας χρειάζεται «εργαλεία» και στήριξη. Και η κυβέρνηση οφείλει να του τα δώσει. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τα ζώα που υποφέρουν σε όλη την επικράτεια – σε δρόμους, κλουβιά, άθλια κυνοκομεία, σπίτια κακοποιητών, στάνες. Αν ούτε ο Νίκος Χρυσάκης δεν μπορέσει να τα βοηθήσει, τότε ποιος;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT