Ο Αύγουστος φεύγει και ο Σεπτέμβριος έρχεται

Ο Αύγουστος φεύγει και ο Σεπτέμβριος έρχεται

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Ο μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης Πάολο Σορεντίνο στην ταινία του «Η μεγάλη ομορφιά» βάζει τον πρωταγωνιστή να πει ότι «Ο Αύγουστος φεύγει, αλλά ο Σεπτέμβρης δεν έρχεται». Η φύση, ωστόσο, τον διαψεύδει και μαζί με τη φθινοπωρινή δροσιά θα τρέξουν, ευτυχώς, και οι πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα μας, μερικές εκ των οποίων ήδη κυοφορούνται. Είναι γνωστό ότι θα έχουμε τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκινήσει την εκστρατεία τους όλοι οι υποψήφιοι πλην του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος, ως παλιά καραβάνα, γνωρίζει πως μέσα στο καλοκαίρι όλα τα πυρά είναι άσφαιρα. Αλλωστε, τα μπάνια του λαού είναι κατάκτηση του Κινήματος. Ως αυθεντικό παιδί του σέβεται αυτή την κατάκτηση. Εξάλλου, δεν έχει ανάγκη να οργώσει από τώρα όλη την Ελλάδα, όπως κάνουν οι συνυποψήφιοί του. Αυτόν τον γνωρίζουν όλοι, και το κυριότερο, έχει τον κομματικό μηχανισμό στα χέρια του. Εμπειρος ων, θα χτυπήσει όταν πρέπει. Το ευχάριστο σε αυτή την εσωκομματική αναμέτρηση είναι πως οι υποψήφιοι προβάλλουν τις πολιτικές θέσεις τους. Επιτέλους ακούμε για πολιτική, εικάζουμε συμμαχίες και όλα αυτά τρεις μήνες πριν από τις εκλογές. Θεωρώ υποχρέωσή μου να σημειώσω ότι κυκλοφορεί μετ’ επιτάσεως η φήμη πως αναμένεται ακόμα μία υποψηφιότητα σημαντικού ειδικού βάρους.

Μαζί με τη φθινοπωρινή δροσιά θα τρέξουν και οι πολιτικές εξελίξεις, μερικές εκ των οποίων ήδη κυοφορούνται. Ακούμε για πολιτική, εικάζουμε συμμαχίες. Το ερώτημα είναι ποιος θα πάει με ποιον και εναντίον ποιων.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ τι να πρωτοπείς! Ο Στέφανος Κασσελάκης, πάντα ανατρεπτικός, πήγε διακοπές και άφησε τους συντρόφους του να μαλώνουν. Σχεδόν ένα χρόνο από την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος δεν δικαιολογείται άγνοια κινδύνου. Προφανώς έτσι αντιλαμβάνεται την πολιτική και για αυτόν τον λόγο έχει δημιουργήσει, εκ του μηδενός, δικό του κοινό. Πάντως, αν το εσωκομματικό κλίμα παραμείνει καυτό μέχρι το συνέδριο, τότε εκεί θα γίνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα. Το ερώτημα είναι ποιος θα πάει με ποιον και εναντίον ποιων. Μέχρι στιγμής, επί του προκειμένου, τα πάντα είναι ρευστά. Οι γνωστές συμμαχίες τείνουν να γίνουν εύθραυστες. Ομως, στον ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, λείπει η πολιτική. Η αντιπαράθεση έχει πιο πολύ προσωπικά χαρακτηριστικά που περιστρέφονται γύρω από τον Στέφανο Κασσελάκη, τον Παύλο Πολάκη και τον Αλέξη Τσίπρα με την υπολογίσιμη οπισθοφυλακή μέσα στο κόμμα.

Στη Νέα Δημοκρατία το ερώτημα είναι ένα: οι τροχιοδεικτικές βολές των πρώην θα συνεχιστούν; Και αν ναι, με ποια ένταση; Και το κυριότερο: Πού αποσκοπούν; Οι πρώην έχουν κάποια στρατηγική ή καταθέτουν απλώς την άποψή τους; Ο πρωθυπουργός εκτιμώ ότι σύντομα θα βρεθεί μπροστά στα ιστορικά προβλήματα που υπάρχουν με την Τουρκία και αφορούν το Αιγαίο. Στο Κυπριακό, από τη στιγμή που η ελληνοκυπριακή πλευρά βολεύεται με την υπάρχουσα κατάσταση, ο διάλογος κωφών θα συνεχίζεται. Το ζήτημα είναι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσει να βάλει τον δάκτυλόν του επί τον τύπον των ήλων των διμερών προβλημάτων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT