Τότε και τώρα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Εχουν περάσει 56 χρόνια από την 20ή Απριλίου 1968, όταν ο Ινοχ Πάουελ, βουλευτής και σκιώδης υπουργός Αμύνης του Συντηρητικού Κόμματος υπό τον Χιθ, λίγο πριν εκφωνήσει μία ομιλία του στο Μπέρμιγχαμ έλεγε στον εκδότη τοπικής εφημερίδος πως σκόπευε να εκτοξεύσει έναν πύραυλο που θα φωταγωγούσε όλο τον ουρανό.

Εξοχος ρήτορας, βαθύς μελετητής της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γλώσσας, η ομιλία του επικεντρωνόταν στο πρόβλημα της μεταναστεύσεως, που αντιμετώπιζε την εποχή εκείνη η Βρετανία. Και αφού επί μακρόν περιέγραψε με γλαφυρότητα και επιχειρήματα το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι ψηφοφόροι από την έλευση αλλοφύλων στην εκλογική του περιφέρεια εξαπέλυσε τον πύραυλό του. «Ατενίζοντας το μέλλον έχω ένα προαίσθημα και όπως ο Ρωμαίος, βλέπω τον ποταμό Τίβερη να πλημμυρίζει στο αίμα». Ελάχιστοι από τους ακροατές του αντιλήφθηκαν την ευθεία αναφορά του στην Αινειάδα του Βιργιλίου, όπου η μάντισσα Σίβυλλα πληροφορούσε τον Αινεία για τις συνέπειες των αιματηρών πολέμων.

Εξοργισθείς ο Χιθ, του αφαίρεσε το «σκιώδες» χαρτοφυλάκιο. Ο Ινοχ Πάουελ είχε παραβιάσει τη σιωπηρή συναίνεση του βρετανικού πολιτικού κατεστημένου στο θέμα της μεταναστεύσεως. Πέραν τούτου, οι Βρετανοί επιχειρηματίες, που αντιμετώπιζαν μετά τον πόλεμο έλλειψη εργατικού δυναμικού, στρατολογούσαν από τον αγγλόφωνο κόσμο της εποχής εκείνης φθηνούς εργάτες. Ο Πάουελ δεν ήταν ρατσιστής. «Το χρήμα δεν διακρίνει χρώματα και οι δυνάμεις της οικονομίας θα βοηθήσουν στην ενσωμάτωσή τους που είναι απαραίτητη», έγραφε το 1964 στους «Τάιμς» του Λονδίνου.

Αλλά περί τα τέλη της δεκαετίας του ’60, εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών της Κοινοπολιτείας, ασκώντας τα νομικά δικαιώματά τους, εγκαθίσταντο στη Βρετανία. Τα δεδομένα είχαν αλλάξει πλέον, οι Βρετανοί πολίτες δυσανασχετούσαν και οι ποταμοί του αίματος ως αναπόφευκτη συνέπεια των συγκρούσεων δεν έμοιαζαν με φαντασίωση.

Σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται με όρους πιο πρωτόγονους βεβαίως. Αρχαιομαθείς πολιτικοί δεν υπάρχουν. Ο τελευταίος με μεγάλη διαφορά από τον Πάουελ είναι ο Μπόρις Τζόνσον, που επί του παρόντος απλώς αρθρογραφεί στην Daily Mail. Ο πρωθυπουργός σερ Κιρ Στάρμερ είναι ένας κατ’ επάγγελμα νομομαθής και ένας τεχνικός της εξουσίας.

Ο μέσος αναγνώστης των εξελίξεων τα τελευταία χρόνια διαπιστώνει τις συνέπειες της ιεραποστολικής μανίας των Αμερικανών να συντρίψουν με στρατιωτικές παρεμβάσεις τα «αναχρονιστικά καθεστώτα» ανά τον κόσμο, δημιουργώντας μία ροή εκατομμυρίων προσφύγων προς τη Δύση. Το αποτέλεσμα είναι βεβαίως η αποσταθεροποίηση των εθνικών κρατών, οι βίαιες εσωτερικές συγκρούσεις, η γενική απορρύθμιση, που οδηγεί, ως είναι αναμενόμενον, σε αλλοίωση της πολιτικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας των ευρωπαϊκών κρατών. Και οι συνέπειες ως εκ τούτου αναπόφευκτες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT