Το μέλλον της Αττικής

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Η πρώτη αντίδραση του ανθρώπου απέναντι στην καταστροφή είναι ένα πλέγμα συναισθημάτων, από τη θλίψη και τη ματαίωση έως την οργή και την έκφραση μίσους. Η καταστροφή στην Αττική έχει και ένα συμβολικό βάρος. Συντελείται στην καμπύλη ενός καλοκαιριού που επιβάρυνε πολύ τις ψυχικές αντοχές των πολιτών με την παρατεταμένη και ανθεκτική ζέστη.

Η ξηρασία και η αίσθηση ενός τέλους εποχής γεννούσαν διαρκώς αυτό το καλοκαίρι μεταφυσικά, σχεδόν, σενάρια για το μέλλον.

Παρότι είναι κατανοητή η οργή και η απαίτηση να υπάρξει κάτι άμεσο και χειροπιαστό, η συνθήκη είναι τέτοια, που απαιτεί σύνεση και ψυχραιμία. Η φωτιά στην Αττική –παρ’ όλα αυτά– φανερώνει ότι έχουμε αργήσει πολύ να καλλιεργήσουμε μια διαφορετική αντίληψη ζωής.

Είναι επίσης κατανοητό πως για τον πολίτη η σκέψη ότι τα καλοκαίρια που θα έρθουν θα είναι ένας αφόρητος συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, ξηρασίας, λειψυδρίας και διαρκούς κινδύνου γεννά συναισθήματα ανασφάλειας. Η ανασφάλεια οδηγεί μακριά από την απαιτούμενη ψυχραιμία.

Είναι επίσης σαφές πως πρέπει να εξαγγελθεί ένα σχέδιο για την Αττική σε βάθος δεκαετιών. Δεν είναι δυνατόν να απειλούνται προάστια της πρωτεύουσας και να μην υπάρχουν ευθύνες για την κατάσταση αυτή. Η απομείωση των δασικών εκτάσεων στην Αττική σε συνδυασμό με την αλόγιστη δόμηση ελεύθερων εκτάσεων απ’ άκρου εις άκρον στην πρωτεύουσα γεννά δυσοίωνες προοπτικές.

Διατυπώνουμε συχνά προβληματισμό για το πώς θα είναι η ζωή στην Αθήνα όταν ενηλικιωθούν τα παιδιά που θα γεννηθούν τα προσεχή χρόνια. Πλέον, ανησυχούμε για το άμεσο μέλλον. Ο στόχος του 2030 ποιος πρέπει να είναι; Η ανασφάλεια των πολιτών μεταφράζεται σε υφέρπον και διαρκές ψυχικό άγχος, η ένταση του οποίου, όπως και η αθόρυβη επενέργειά του, μπορεί να εκδηλωθεί με τιμωρητική συμπεριφορά. Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει πολιτικές σε βάθος χρόνου. Η Αττική έχει ήδη καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά οφείλουμε να εξαγγείλουμε ως εθνικό στόχο την αναγέννησή της. Δεν είναι επιλογή, είναι μονόδρομος.

Το κράτος οφείλει να τιμωρεί τις αντικοινωνικές συμπεριφορές που βλάπτουν το σύνολο. Αλλά και το ίδιο πρέπει να είναι αξιόπιστο και να εμπνέει αισθήματα ασφάλειας. Η αναγέννηση της Αττικής πρέπει να είναι εθνικός στόχος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT