Ο «πόλεμος» του Τραμπ και η Ευρώπη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης

Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν επιδείνωση της απασχόλησης. Οι επενδυτές πανικοβάλλονται, τα χρηματιστήρια κατρακυλούν, η Ευρώπη «μαζεύεται». Μόνο μία μορφή της έκθεσης στην αμερικανική οικονομία.

Παρά την ανανέωση των Δημοκρατικών με την Κάμαλα Χάρις, η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να συγκεντρώνει τις υψηλότερες πιθανότητες. Ο Τραμπ απεχθάνεται τις διεθνείς εμπορικές συνέργειες. Εστιάζει, αντιθέτως, σε προστατευτικά μέτρα με «όπλο» τους δασμούς. Εχει ήδη προδιαθέσει για οριζόντιο φόρο 10% στις εισαγωγές από όλες τις χώρες και 60% επιβάρυνση συγκεκριμένα στα προϊόντα της Κίνας.

Πρόκειται για περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής πολιτικής των Ρεπουμπλικανών σε σχέση με την πρώτη θητεία, όταν η Ουάσιγκτον επέβαλε δασμούς που κατά περίπτωση πήρε πίσω με εμπορικά ανταλλάγματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ρεπουμπλικανοί χρησιμοποιούν την επιβολή δασμών έναντι παραχωρήσεων, απειλώντας συγχρόνως για τη μείωση της βοήθειας στην ασφάλεια ακόμη και συμμάχων τους. Το ίδιο έκανε και το πρότυπο του Τραμπ, Ρίτσαρντ Νίξον, τη δεκαετία του ’70· εφάρμοσε μάλιστα δασμούς επίσης 10%.

Εάν εκλεγεί, θα εστιάσει σε προστατευτικά μέτρα με «όπλο» τους δασμούς, όπως σε οριζόντιο φόρο 10% στις εισαγωγές.

Είναι τέτοια η αποφασιστικότητα της ομάδας Τραμπ στην αύξηση των δασμών ώστε να προτείνει την αντικατάσταση του φόρου εισοδήματος… στις ΗΠΑ με τα προσδοκώμενα έσοδα από τον φόρο στα ξένα προϊόντα. Με άλλα λόγια, είναι έτοιμος για εμπορικό πόλεμο. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να τον αντιμετωπίσει; Αν λάβει σοβαρά όσους θεωρούν ότι για να διαχειριστείς τον Τραμπ θα πρέπει να έχεις έτοιμη μια συμφωνία να του προσφέρεις, πιθανώς είναι αυτός ο δρόμος. Ειδάλλως, μένει η επιλογή των αντιποίνων, με αντίστοιχους δασμούς σε εξαγωγές των ΗΠΑ. Παρεμπιπτόντως, οι Ρεπουμπλικανοί φλερτάρουν και με την προοπτική ενός ασθενέστερου δολαρίου για να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα νομίσματα των υπόλοιπων χωρών.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η προοπτική της επανεκλογής Τραμπ φαίνεται να βάζει κάποιο φρένο στη μετανάστευση ευρωπαϊκών βιομηχανιών μέσα από την αξιοποίηση των κινήτρων για πράσινες επενδύσεις στις ΗΠΑ· οι Ρεπουμπλικανοί ασκούν κριτική στο αντίστοιχο πακέτο Μπάιντεν. Εξάλλου, θα υπάρξουν και οφέλη, για παράδειγμα, από το γεγονός ότι μια κυβέρνηση Τραμπ θα μειώσει τους φόρους αυξάνοντας την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών καταναλωτών (και) για ευρωπαϊκά προϊόντα. Στον βαθμό που θα αποσύρει την ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, δυνητικά θα ευνοηθούν αντίστοιχα και οι ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες. Απομονωτισμός των ΗΠΑ σημαίνει ιδανικά και αυτονομία της Ευρώπης σε τεχνολογικούς και βιομηχανικούς τομείς με προοπτικές ανάπτυξης.

Ο Τραμπ θέλει χαμηλά επιτόκια, χαμηλούς φόρους και υψηλούς δασμούς. Χωρίς να προδικάζει κανείς το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, η Ευρώπη δεν έχει παρά να λάβει τα μέτρα της.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT