Η ανεξέλεγκτη δόμηση στη Μύκονο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Οι δεσμεύσεις για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης δόμησης στη Μύκονο παραμένουν ανεκπλήρωτες.

Εχουν ανακοινωθεί δράσεις και μέτρα, αλλά στην ουσία δεν έχουν εφαρμοσθεί, τουλάχιστον όχι μέχρι τώρα, και σίγουρα όχι στον βαθμό και με την αυστηρότητα που απαιτείται για να αρχίσουν να μπαίνουν τα πράγματα σε σωστή τροχιά. Ομολογουμένως, πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα. Εμπλέκονται ισχυρά συμφέροντα και πρόσωπα με προσβάσεις και δυνατότητες επιρροής. Παρ’ όλα αυτά, οι Αρχές πρέπει να επιδείξουν την απαιτούμενη αποφασιστικότητα για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Παρά τις πολλές αυτοψίες και τα πορίσματα της αστυνομίας, οι πολεοδομικές παραβάσεις συνεχίζονται αμείωτες. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που οι παράνομες κατασκευές πραγματικά σταματούν και κατεδαφίζονται ή που επιβάλλονται, και καταβάλλονται, σημαντικά πρόστιμα.

Απειλείται η φήμη του πιο διάσημου ελληνικού νησιού και η δυνατότητα προσέλκυσης των σημαντικών εσόδων από τους εύπορους επισκέπτες του.

Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από την ανοικοδόμηση πολλαπλάσιου αριθμού κατοικιών και ξενοδοχείων από αυτόν που αντέχει το νησί και δύνανται να εξυπηρετήσουν οι υφιστάμενες υποδομές. Ακόμη και στις περιπτώσεις που διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες, η πυκνότητα της οικοδομικής δραστηριότητας έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλοιώνει τη φυσική ομορφιά του νησιού και, τελικά, πλήττει περαιτέρω τη φήμη του.

Οι περισσότεροι παρατηρητές των εξελίξεων στο νησί καταγράφουν την αυξανόμενη επιρροή ισχυρών τοπικών παραγόντων, οι οποίοι, παρά τις επανειλημμένες παραβιάσεις κανόνων και νόμων, παραμένουν στο απυρόβλητο. Οι ευθύνες διαχέονται σε διάφορες κατευθύνσεις, από την κεντρική κυβέρνηση μέχρι τους τοπικούς αξιωματούχους, και συχνά δεν είναι σαφές ποιος είναι ο κύριος υπεύθυνος. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κατάσταση στο πιο διάσημο νησί της Ελλάδας έχει υπερβεί κάθε όριο. Η πρόσφατη δολοφονία ενός τοπογράφου, καθώς και η περυσινή επίθεση εναντίον ενός αρχαιολόγου, αναδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο τη συνεχιζόμενη εγκληματική δραστηριότητα –που περιλαμβάνει και διακίνηση ναρκωτικών– η οποία αμαυρώνει όχι μόνο την εικόνα της Μυκόνου, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Δεν είναι απλώς μια θλιβερή εξέλιξη για ένα πανέμορφο νησί, αλλά και μια κατάσταση που μπορεί να πλήξει σοβαρά τη διεθνή του φήμη και, κατά συνέπεια, τη δυνατότητα προσέλκυσης των σημαντικών εσόδων που εισρέουν στην ελληνική οικονομία από τους εύπορους επισκέπτες του. Η συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητα αποτελεί μια πολυεπίπεδη απειλή. Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα για να σταματήσει τις παραβιάσεις, με την αποφασιστικότητα και την επιμονή που απαιτεί η σοβαρότητα της κατάστασης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT