Pax Americana

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Οι ηγέτες των τριών ισχυροτέρων ευρωπαϊκών κρατών, Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας, επικοινώνησαν με τον πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν, ζητώντας να άρει την απειλή αποδόσεως στρατιωτικών αντιποίνων στο Ισραήλ, που οργάνωσε τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου.

Το διάβημα απορρίφθηκε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νασέρ Καναανί. Την επομένη, ημέρα Τρίτη, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αντονι Μπλίνκεν ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο και στο Κατάρ, με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας καταπαύσεως του πυρός στη Γάζα.

Διερωτάται, βέβαια, κανείς πώς είναι δυνατόν να ευδοκιμήσουν συνομιλίες στις οποίες δεν μετέχει η Χαμάς. Και με δεδομένο ότι το Ισραήλ ουδέποτε αναγνώρισε τις κόκκινες γραμμές των αντιπάλων του, αφού έχει τη βεβαιότητα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επέμβουν στρατιωτικώς για να το προστατεύσουν. Ο λόγος ως εκ τούτου περί «εικονικής διπλωματίας», κάποιου τύπου, σε μια προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Εχουν περάσει εκατό χρόνια από το τέλος του Μεγάλου Πολέμου, οπότε με τη διάλυση των αυτοκρατοριών –Αψβούργων και Οθωμανών– που προώθησε μεθοδικά ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον, ετέθησαν οι βάσεις της αμερικανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη. Οχι όμως στη Σοβιετική Ενωση, τη διάδοχο της αυτοκρατορίας των Τσάρων.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η αμερικανική ηγεμονία στη Δυτική Ευρώπη εδραιώθηκε. Η άφρων συμμαχία Γαλλίας, Βρετανίας και Ισραήλ και o πόλεμος που εξαπέλυσαν εναντίον της νασερικής Αιγύπτου το 1956, όπως επίσης o κίνδυνος να περιέλθουν οι αραβικές χώρες στη σφαίρα επιρροής της ΕΣΣΔ, ώθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρακάμψουν τις «ιμπεριαλιστικές δυνάμεις» της Ευρώπης και να αναλάβουν την ευθύνη της περιοχής.

Η Pax Americana που είχε επιβληθεί στην Ευρώπη –με την ΕΣΣΔ να αποτελεί το αντίπαλον δέος– μεταφέρθηκε στη Μέση Ανατολή και σταδιακώς το Ισραήλ αναδείχθηκε σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ στην περιοχή, εντάσσοντας το κράτος αυτό στη διαμάχη Ανατολής και Δύσεως. Εξ ου και η δέσμευση των Αμερικανών για την ασφάλεια του Ισραήλ, που δεν ισχύει για άλλη συμμαχική χώρα των ΗΠΑ. Αυτό ήταν το μέγα επίτευγμα του Χένρι Κίσινγκερ.

Η Pax Americana λειτούργησε εν μέρει, διακοπτόμενη από πολέμους, έως ότου η Ρωσία αποσύρθηκε σταδιακώς από την περιοχή. Για να αρχίσουν στη συνέχεια μονομερείς στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ με Eυρωπαίους συμμάχους τους στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη και στο Αφγανιστάν.

Χώρες καταστράφηκαν περίπου ολοσχερώς. Εξανδραποδισμός εκατομμυρίων ατόμων. Στρατιές προσφύγων δημιουργήθηκαν. Και ξαφνικά τα λόγια που απηύθυνε ο Καλγάκος, ο ηγέτης της Καληδονιακής Συνομοσπονδίας, στους στρατιώτες του όταν αντιμετώπιζαν τον ρωμαϊκό στρατό του Γάιου Αγρίκολα, στη βόρεια Σκωτία το 84 μ.Χ., ηχούν επίκαιρα στη Μέση Ανατολή, στις μέρες μας.

«Ονομάζουν την κλοπή, τις σφαγές, τη λεηλασία αυτοκρατορία. Δημιουργούν μία έρημο και την αποκαλούν ειρήνη», κατά πως γράφει ο Τάκιτος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT