Από κοσμική κυρία, ηγέτις στον Τύπο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Είδα τις προάλλες στην τηλεόραση την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Τhe Post, απαγορευμένα μυστικά». Πρωταγωνιστούν η Μέριλ Στριπ και ο Τομ Χανκς. Η υπόθεση αφορά το πώς χειρίστηκε η «Ουάσιγκτον Ποστ» αρχειακό υλικό σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος της Ινδοκίνας από όλους τους Αμερικανούς προέδρους. Eνα υλικό που προοριζόταν για μελέτη από τους ιστορικούς του μέλλοντος, όταν τα πάθη του πολέμου στο Βιετνάμ θα είχαν καταλαγιάσει. Oμως αυτό το υλικό το 1971 αποτελούσε ένα εκρηκτικό μείγμα. Το κυρίαρχο στοιχείο του κινηματογραφικού έργου ήταν το πώς μια κοσμική κυρία μετετράπη σε ηγετική φυσιογνωμία στον χώρο του αμερικανικού Τύπου. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η Κάθριν Γκράχαμ ήταν κόρη του Ευγένιου Μέγερ, ο οποίος το 1933 αγόρασε τη χρεοκοπημένη «Ουάσιγκτον Ποστ» σε έναν πλειστηριασμό. Η Κάθριν μεγάλωσε σε ένα προστατευμένο και ειδυλλιακό περιβάλλον, έκανε καλές σπουδές και παντρεύτηκε τον Φίλιπ Γκράχαμ, ένα χαρισματικό, αλλά αυτοκαταστροφικό άτομο. Oπως ήταν φυσικό για το κλίμα της εποχής, ο πατέρας της ανέθεσε τη διεύθυνση της εφημερίδας στον γαμπρό του, διότι δεν θα μπορούσε ποτέ ένας σύζυγος να υπακούει στις εντολές της γυναίκας του. Η Κάθριν ασχολείτο με την κοσμική ζωή της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον, κινούμενη στα ύψιστα κλιμάκιά της. Αυτή η ανέμελη ζωή διεκόπη βίαια όταν ο σύζυγός της, που έπασχε από κατάθλιψη, αυτοκτόνησε. Κλήθηκε να σηκώσει στα 45 χρόνια της βάρη τα οποία στην προηγούμενη ξένοιαστη ζωή της αγνοούσε πως υπάρχουν.

Η Κάθριν Γκράχαμ της «Ουάσιγκτον Ποστ» πήρε την απόφαση να δημοσιεύσει αρχεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Ινδοκίνας από όλους τους Αμερικανούς προέδρους.

Oταν αντιμετώπισε το πρόβλημα της δημοσίευσης των αρχείων για την Ινδοκίνα, ουσιαστικά γνώριζε πως αν τα δημοσίευε, θα έμπαινε σε πόλεμο με όλο το σύστημα εξουσίας του Νίξον, που ήταν ένα σύστημα ιδιαίτερα άκαμπτο και σκληρό, όπως την προειδοποίησε ο ΜακΝαμάρα. Oλοι οι συνεργάτες της τη συμβούλευαν να κάνει πίσω, πλην του Μπεν Μπράντλι, του διευθυντή της εφημερίδας.

Αυτή η κοσμική κυρία, την οποία ουδείς μέχρι τότε ελάμβανε υπ’ όψιν, που ήταν ωσεί παρούσα σε έναν ανδροκρατούμενο επιχειρηματικό κόσμο, πήρε τη δύσκολη απόφαση της δημοσίευσης, μια απόφαση που την καταξίωσε στον χώρο του Τύπου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT