Να σύρουν κι αυτοί το κάρο των φόρων

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή αποκάλυψαν και αυτή τη χρονιά τα αναλυτικά στοιχεία της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών που δημοσίευσε την Κυριακή η «Καθημερινή». Δείχνουν για μία ακόμη φορά ότι σημαντικό ποσοστό του κλάδου αυτού επιμένει στη φοροδιαφυγή, καθώς η πλειονότητά του (402.183 σε σύνολο 714.465) δήλωσε ετήσιο εισόδημα 3.215 ευρώ – δηλαδή 268 ευρώ τον μήνα! Ομως με το υποχρεωτικό τεκμαρτό εισόδημα που επιβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών το εισόδημα αυτών των περίπου 400.000 ελευθέρων επαγγελματιών τετραπλασιάστηκε στις 12.794 ευρώ και γι’ αυτό κλήθηκαν να πληρώσουν τελικά μέσο φόρο (μαζί με το μειωμένο κατά 50% τέλος επιτηδεύματος) 2.058 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά αυτή τη «διόρθωση», σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το μέσο δηλωθέν εισόδημα όλων των ελευθέρων επαγγελματιών ήταν 13.901, δηλαδή εξακολουθεί ακόμη και μετά την επιβολή του τεκμηρίου να υπολείπεται του εισοδήματος των μισθωτών, που ήταν 16.470 ευρώ, και ξεπερνάει μόνο το μέσο δηλωθέν εισόδημα των συνταξιούχων, που έφτασε στις 13.333.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, είναι σαφές ότι δεν είναι δυνατόν περίπου 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες να εμφανίζονται ότι ζουν με 268 ευρώ τον μήνα και να δηλώνουν τρεις φορές μικρότερο εισόδημα ακόμη και από τους μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και είχαν μέσο ετήσιο εισόδημα 10.920 ευρώ! Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούσαν ότι αδικούνται από το τεκμαρτό εισόδημα που επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών είχαν δικαίωμα να προσφύγουν στα φορολογικά δικαστήρια και να προσκομίσουν στοιχεία για να το ανατρέψουν. Ωστόσο, από τους περίπου 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες, μόνο 366(!) υπέβαλαν αίτηση αμφισβήτησης – ποσοστό πολύ μικρότερο από το 1%.

Με τα νέα στοιχεία της ΑΑΔΕ, γίνεται σαφές ότι το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να προχωρήσει σε συστηματικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους σε αυτούς τους 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν κατά σύστημα, φτάνοντας να ισχυρίζονται ότι ζουν με 268 ευρώ τον μήνα. Επιπλέον, η διαφαινόμενη πρόθεση του Μαξίμου να ρυθμίσει προς το ευνοϊκότερο το φορολογικό καθεστώς των ελευθέρων επαγγελματιών για πολιτικούς λόγους είναι εκτός τόπου και χρόνου. Μια τέτοια απόφαση θα είναι κατάφωρα άδικη προς τους υπόλοιπους κλάδους φορολογουμένων – ειδικά τους μισθωτούς και συνταξιούχους, που σέρνουν χρόνια τώρα το κάρο της εφορίας χωρίς να μπορούν να αποκρύψουν τίποτα από τα εισοδήματά τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT