Fake news της πυρκαγιάς

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Δυστυχώς, έπεσε και η στήλη θύμα των fake news που διακινούν ανώνυμοι (κυβερνητικοί;) κύκλοι σχετικώς με την πυρκαγιά που κατέκαψε τη βορειοανατολική Αττική.

Την περασμένη Παρασκευή, γράφαμε ότι «το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας έβγαλε ένα πόρισμα σαν αυτό του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές: λέει ότι η φωτιά δεν ξεκίνησε από κολόνα, αλλά δεν μας λέει πώς ξεκίνησε» (16.8.2024).

Η αλήθεια όμως είναι, όπως με πληροφόρησε καλός συνάδελφος του αστυνομικού ρεπορτάζ, ότι δεν υπάρχει πόρισμα του ΕΣΚΕΔΙΚ, καθώς ένα συντονιστικό δεν ερευνά τον τρόπο έναρξης των πυρκαγιών, αφού αυτό είναι δουλειά των αρμοδίων της Πυροσβεστικής, και κατόπιν, αν υπάρχουν στοιχεία για εμπρησμό, η ΕΛ.ΑΣ. αναζητεί τους ενόχους. Ο δε χάρτης που παρουσιάστηκε ως «η πρώτη εστία της πυρκαγιάς» (150 μέτρα μακριά από την κολόνα) είναι παραπλανητικός. Απλώς δείχνει το σημείο όπου ξεκίνησε η κατάσβεσή της. Οπως γράφει ο συνάδελφος Βασίλης Λαμπρόπουλος, ο χάρτης «αφορά το στίγμα που προσδιόρισε το επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής με βάση το GPS του πρώτου πυροσβεστικού οχήματος που έφτασε προφανώς με διαφορά χρονικής φάσης μερικών λεπτών, όταν είχε προχωρήσει το μέτωπο της φωτιάς» («Αναστάτωση από ψευτο-“πόρισμα” της Πυροσβεστικής», in.gr, 16.8.2024).

Βάλαμε ερωτηματικό στο «ανώνυμοι (κυβερνητικοί;) κύκλοι» διότι, όπως έγινε με το παραποιημένο ηχητικό για την τραγωδία των Τεμπών, εξάγονται λογικώς αντικρουόμενα συμπεράσματα. Πρώτον: αυτά τα fake news δημοσιοποιούνται από ακραιφνή φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και ενισχύουν τα κυβερνητικά αφηγήματα για τα αίτια των τραγωδιών. Από την άλλη, όμως, είναι αχρείαστα για την κυβέρνηση. Στο δυστύχημα των Τεμπών, για παράδειγμα, μπορεί να μην υπάρχει δικαστική απόφαση, αλλά σε επίπεδο κοινής γνώμης, είναι πασιφανείς οι ευθύνες του ανθρώπινου παράγοντα και δεν χρειαζόταν να μονταριστεί η φράση «φεύγεις, φεύγεις…» του σταθμάρχη.

Φταίει ο υπερβάλλων ζήλος κάποιων του κυβερνητικού προπαγανδιστικού μηχανισμού για τη διακίνηση άχρηστων για την κυβέρνηση fake news; Δεν το ξέρουμε, αλλά στην υπόθεση των Τεμπών είχαμε επίσης μια χολερικού τύπου αντίδραση στη δημοσιογραφική αποκάλυψη για το παραποιημένο ηχητικό. Να σημειώσουμε ότι το δημοσίευμα δεν έθιγε ευθέως την κυβέρνηση. Το μοντάζ μπορεί να έγινε σε όλη τη μακρά αλυσίδα διακίνησης του υλικού, ενώ στη Δικαιοσύνη πήγε το γνήσιο ηχητικό. Τζάμπα η φασαρία, δηλαδή, αν εξαιρέσουμε το κόστος διάρρηξης της εμπιστοσύνης.

Θα συνεχίσουμε…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT