Υπερκομματική προσέγγιση κατά των πυρκαγιών

Υπερκομματική προσέγγιση κατά των πυρκαγιών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Η τεράστια πυρκαγιά που έκαψε χιλιάδες στρέμματα και έφτασε μέχρι τα προάστια της Αθήνας ανέδειξε την ανάγκη για καλύτερη προετοιμασία και προληπτική δράση. Τόσο βραχυπρόθεσμα, με τη λήψη προληπτικών μέτρων όταν και όπου η πιθανότητα πυρκαγιάς είναι αυξημένη, όσο και, κυρίως, μακροπρόθεσμα, με τη δημιουργία ενός καλά σχεδιασμένου συστήματος που θα υπερβαίνει τα όρια κομμάτων και ατόμων.

Η επιχειρησιακή διαχείριση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτική. Και εδώ για άλλη μία φορά πρέπει να καταλάβουμε ότι σε μερικά κορυφαία ζητήματα, που δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο, όπως είναι προφανώς οι φυσικές καταστροφές, θα πρέπει να λειτουργούμε πάνω και πέρα από πρόσωπα και ιδεολογίες. Να αξιοποιούμε τους καλύτερους, και σε σταθερή βάση. Μένει να φανεί αν και σε ποιο βαθμό η σημερινή κυβέρνηση θα έχει φθορά και θα υποστεί πολιτικό κόστος από την απρόσμενη σε μέγεθος καταστροφή, όπως είχε συμβεί με την προηγούμενη μετά μια άλλη τεράστια και θανατηφόρο πυρκαγιά πριν από έξι χρόνια.

Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν τον χειρισμό της κατάστασης. Το ίδιο κάνουν πάντα σχεδόν όλοι όταν είναι στην αντιπολίτευση. Κάποια στιγμή πρέπει να ωριμάσουμε ως πολιτικό σύστημα, αλλά και ως κοινωνία.

Η σκληρή πραγματικότητα επιτάσσει –και αυτό είναι το βασικό ζητούμενο– η Ελλάδα, ως χώρα, όχι ως η μια ή η άλλη κυβέρνηση, να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία κατά τη διάρκεια κάθε φυσικής καταστροφής. Η πρόσφατη εμπειρία και η επιστήμη μάς δείχνουν ότι οι πυρκαγιές είναι πολύ πιθανές, αν όχι αναπόφευκτες, κατά τη διάρκεια των ελληνικών πολύ θερμών καλοκαιριών με τους ισχυρούς ανέμους.

Για να αντιμετωπισθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είναι απαραίτητο να εκσυγχρονισθεί ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας με την τοποθέτηση σε θέσεις ευθύνης ατόμων με εξειδίκευση και εμπειρία, τα οποία θα αξιοποιούν την πιο σύγχρονη τεχνολογία και θα εφαρμόζουν τις πλέον καινοτόμους μεθόδους. Ως οι καλύτεροι γνώστες του αντικειμένου τους, να έχουν την απαραίτητη ελευθερία κινήσεων και η επιλογή τους να είναι προϊόν συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων ώστε να έχουν τη στήριξη όλων και να μη γίνεται το κάθε σφάλμα αντικείμενο κομματικής κριτικής.

Και το έργο τους να πλαισιώνεται από αποτελεσματικό συντονισμό μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης, τοπικών αρχών και των εθελοντών και ενεργών πολιτών, ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες στις πυρκαγιές περιοχές.

Η κλιματική κρίση επιδεινώνει ένα ήδη δύσκολο σκηνικό. Είναι απαραίτητο να βελτιωνόμαστε συνεχώς και να οικοδομήσουμε έναν μηχανισμό πολιτικής προστασίας που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από πολιτικές επιρροές ή προσωπικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Οι πυρκαγιές δεν κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε συντηρητικούς, φιλελεύθερους και προοδευτικούς, δεξιούς, κεντρώους και αριστερούς. Καταστρέφουν ό,τι συναντούν στο διάβα τους. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η προετοιμασία για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και η αποτελεσματική διαχείρισή της όταν αυτή ξεσπάσει, θα πρέπει να αποτελεί διακομματική προτεραιότητα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT