Η επιχείρηση «καθαρές κερκίδες»

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Τη Δευτέρα, λίγες μόλις ώρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας (ΔΕΑΒ) συνεδρίασε και αποφάσισε να επιβάλει ποινή μιας αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών στην ΠΑΕ Αρης. Ο λόγος ήταν ότι στο γήπεδο του Ατρομήτου, στο Περιστέρι, ένας θερμόαιμος οπαδός του Αρη (είχε επιτραπεί η μετακίνηση φιλάθλων) έσπασε ένα κάθισμα και το πέταξε στον αγωνιστικό χώρο. Στην απόφαση της ΔΕΑΒ αναφέρεται ότι οπαδός της ΠΑΕ Αρης «έριξε εντός του αγωνιστικού χώρου κάθισμα που αποκόλλησε από την κερκίδα του γηπέδου, πρόσφορο να προκαλέσει σωματική βλάβη». Εκτοτε, οι παράγοντες της ΠΑΕ προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τον θερμόαιμο οπαδό προκειμένου να του απαγορεύσουν την είσοδο στους αγώνες της ομάδας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος των «κιτρινόμαυρων» προτίθεται να καταθέσει εναντίον του αγωγή για διαφυγόντα κέρδη. Αντίστοιχα, η ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποιώντας τις κάμερες ασφαλείας των γηπέδων ταυτοποίησε έναν οπαδό του Παναθηναϊκού που άναψε ένα καπνογόνο στην αναμέτρηση των «πρασίνων» με αντίπαλο τον Αγιαξ στο ΟΑΚΑ και έναν ομογενή από χώρα της πρώην ΕΣΣΔ που επιχείρησε κάτι παρόμοιο στον αγώνα του ΠΑΟΚ με αντίπαλο τον Πανσερραϊκό. Η ενεργοποίηση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας και η αυστηροποίηση των ποινών για όσα εκτυλίσσονται εντός γηπέδων αποτελούν μέρος όσων αποφασίστηκαν από την πολιτεία στον απόηχο των αιματηρών επεισοδίων τον Δεκέμβριο του 2023 στο κλειστό γήπεδο του Ρέντη και τον θάνατο του αστυνομικού των ΜΑΤ Γ. Λυγγερίδη. Παρότι αρχικά υπήρχε η αίσθηση πως τα μέτρα ήταν «μια από τα ίδια», δεν διέφεραν δηλαδή σε τίποτε από τις εξαγγελίες που είχαν ακολουθήσει π.χ. τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, οι αποφάσεις της ΔΕΑΒ και η άμεση μετακύλιση της ευθύνης στις ΠΑΕ με κλείσιμο γηπέδων και θυρών μοιάζει να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Και τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αξιολογούν θετικά τα μέτρα που εφαρμόζονται και εκφράζουν την αισιοδοξία πως τουλάχιστον εντός γηπέδων η συμπεριφορά των φιλάθλων θα είναι διαφορετική απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Σε ό,τι αφορά, βέβαια, την οπαδική βία εκτός γηπέδων τα δεδομένα παραμένουν σύνθετα. Αυτό, εξάλλου, μαρτυρεί η ένοπλη σύγκρουση χούλιγκαν του Παναθηναϊκού πριν από μόλις ένα μήνα έξω από το γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Επ’ αυτού εκτιμάται ότι η ποινική δίωξη χούλιγκαν του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και οι προφυλακίσεις ορισμένων απ’ αυτούς θα αποθαρρύνει τους θερμόαιμους του οπαδικού κινήματος να κινηθούν εκτός ορίων του νόμου. Ο χρόνος θα δώσει τις απαντήσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT