Το θέρος της ασφυξίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Κρουαζιερόπλοια στην Αμοργό; Ακούγεται λίγο σαν κακόγουστο ανέκδοτο για ένα νησί που είναι γνωστό για την απομόνωση, τις πεζοπορίες και το φυσικό άγριο κάλλος του. Και όμως, η φυλή της κρουαζιέρας πάτησε πόδι φέτος τόσο στα δύο λιμάνια του νησιού, την Αιγιάλη και τα Κατάπολα, κυρίως για να επισκεφθεί τη Μονή της Χοζοβιώτισσας – το ομορφότερο μοναστήρι του Αιγαίου, γαντζωμένο στα βράχια πάνω από το «απέραντο γαλάζιο» της Αγίας Αννας. Αλλά όχι και κρουαζιερόπλοια!

Δεν ήταν το μόνο διαφορετικό αυτών των διακοπών. Ηταν και ότι στις θάλασσες της Αμοργού, που βούτηξα αυτό το καλοκαίρι, συνάντησα με μεγάλη συχνότητα νέα είδη ψαριών αφρικανικής προέλευσης. Κυρίως λεοντόψαρα, όμορφα ψάρια-ζέβρες, μοιάζουν με σκορπίνες αλλά με μακριά δηλητηριώδη αγκάθια. Αλλά και ψάρια-τρομπέτες, σαν ζαργάνες μακρόστενες με πλατύ ρύγχος και νωχελική κίνηση. Και αχινούς-μετανάστες από τις θερμότερες θάλασσες – κατάμαυροι, με πολύ μακριά δηλητηριώδη αγκάθια ήπιας τοξικότητας. Ψάρια που ζουν εις βάρος των δικών μας μεσογειακών ψαριών με κίνδυνο να πάρουν τη θέση τους, γεμίζοντας τις θάλασσές μας. Μόνο τους τοξικούς λαγοκέφαλους δεν συνάντησα, που έχουν, όμως, πλημμυρίσει τα νερά της Κύπρου κι έχουν επικηρυχθεί, όποιος πιάσει το ψάρι επιδοτείται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Ηταν και οι πρώτες διακοπές όπου το πρόβλημα νερού λόγω ανομβρίας ήταν εμφανές σε κάθε βήμα. Οχι μόνο στα νησιά των Κυκλάδων αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αδειοι ταμιευτήρες, αυξημένες τιμές στα βυτία από τους νερουλάδες, αφαλατώσεις να δουλεύουν στο φουλ και να μην προλαβαίνουν. Ο υδροφόρος ορίζοντας στο χαμηλότερο σημείο του και πηγάδια που ποτέ δεν στέρευαν ξαφνικά στέγνωσαν. Ξηρασία παντού, ακόμη και στην Ηπειρο, ο Βοϊδομάτης είχε το λιγότερο νερό που έχω δει ποτέ στον Βίκο. Και οι καρυδιές της περιοχής, με πράσινο φύλλωμα συνήθως αυτή την εποχή, έχουν πλέον κίτρινα φύλλα λόγω αλλαγής συνθηκών και έλλειψης νερού.

Και κοντά σε όλα αυτά, ήταν και οι απίστευτες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, κυρίως στις Κυκλάδες. Περίπου 650 ευρώ πηγαινέλα για αυτοκίνητο και τέσσερα άτομα με συμβατικό πλοίο, γύρω στα 1.000 ευρώ γι’ αυτούς που επέλεξαν ταχύπλοο! Και πατείς με πατώ σε στα γκαράζ των πλοίων, με Ι.Χ. σύρριζα το ένα δίπλα στο άλλο· όχι μόνο δεν μπορεί να φτάσεις το αυτοκίνητό σου αν δεν έχει φύγει η διπλανή σειρά, αλλά αν –ο μη γένοιτο!– κάτι δεν πάει καλά, θα μείνεις εγκλωβισμένος για πάντα στο τρίτο αμπάρι χωρίς οποιαδήποτε οδό διαφυγής. Η απληστία περισσεύει και ο κοινός νους είναι είδος σε ανεπάρκεια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT