Τα δύο πρόσωπα της ελευθερίας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Με την αποδοχή του χρίσματος στο συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο χθες βράδυ, η Κάμαλα Χάρις είναι επισήμως αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ. Οι δύο υποψήφιοι (σαν άτομα και στο τι εκπροσωπούν) είναι διαμετρικά αντίθετοι. Προτεραιότητα του νικητή των εκλογών του Νοεμβρίου θα πρέπει να είναι η συμφιλίωση και η επαναφορά σε μια κοινή αντίληψη της πραγματικότητας. Το εγχείρημα αυτό δεν θα είναι εύκολο, καθώς οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν ούτε στην έννοια κοινών λέξεων πια. Κορυφαίο παράδειγμα είναι η «Ελευθερία», σημαία και για τους Δημοκρατικούς και για τους Ρεπουμπλικανούς. Ομως, οι πρώτοι μάχονται ώστε η προσωπική ελευθερία και τα ατομικά δικαιώματα να εγγυώνται σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ενώ οι δεύτεροι επιβουλεύονται την αποδυνάμωση της κεντρικής κυβέρνησης και την ενίσχυση των πολιτειών, με στόχο τον περιορισμό προσωπικών ελευθεριών και των κανονισμών που ρυθμίζουν την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Οι Δημοκρατικοί μιλούν για την ελευθερία όλων, κάτι που εξασφαλίζεται μόνο με ισχυρή κεντρική εξουσία, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν την ενίσχυση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κυρίως εκεί που μπορεί να ελέγχει τις ελευθερίες και τις επιλογές των άλλων. Στην ομιλία της, χθες, η Χάρις αναμενόταν να παρουσιάσει τον εαυτό της, την πορεία της, το πρόγραμμα ενίσχυσης της μεσαίας τάξης και των προσωπικών ελευθεριών. Από την άλλη, οι συντάκτες του Project 2025 («εγχειρίδιο» 887 σελίδων για ενδεχόμενη νέα κυβέρνηση Τραμπ) επιδιώκουν λύσεις που βασίζονται στις «ουσιαστικές αρχές της ελεύθερης αγοράς, της περιορισμένης κυβέρνησης, της ατομικής ελευθερίας, των παραδοσιακών αμερικανικών αρχών και της ισχυρής εθνικής άμυνας». Στόχος τους είναι «να χτίσουμε μια Αμερική όπου η ελευθερία, οι ευκαιρίες και η κοινωνία των πολιτών θα ευημερούν προς όφελος όλων». Αυτά, όμως, δεν αποκτώνται με τον περιορισμό ελευθεριών προς όφελος ομάδων προνομιούχων.

Με τις ίδιες λέξεις εννοούν διαφορετικά πράγματα. Και οι δύο πλευρές επενδύουν εμφανίσεις των ηγετών τους με το τραγούδι Freedom της Beyonce (οι μεν με την άδειά της, οι δε χωρίς). Ετσι, ενώ κεντρικό μήνυμα στο συνέδριο στο Σικάγο είναι «Μάχη για τη Δημοκρατία», ο Τραμπ αναρωτιέται: «Τι έκανα εγώ εναντίον της Δημοκρατίας; Εφαγα σφαίρα για τη Δημοκρατία». Οι επόμενοι μήνες θα είναι συναρπαστικοί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT