Υπουργείο για Χρυσό Βατόμουρο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Στο υπουργείο Πολιτισμού, ο/η υπουργός συζητάει με στενούς συνεργάτες, επιφορτισμένους με τα ζητήματα του σύγχρονου πολιτισμού. Λίγο πριν τελειώσει η σύσκεψη, τους λέει: «Α, και μην ξεχάσω, προσέξτε μη μας εκπροσωπήσει στα Οσκαρ καμία ταινία που δυσφημεί τον τουρισμό και παρουσιάζει εργαζομένους-ανιματέρ να διασκεδάζουν τουρίστες σε all-inclusive ξενοδοχεία ελληνικού νησιού. Η τουριστική βιομηχανία είναι η βιτρίνα της χώρας»*.

Ξαφνικά, επικρατεί βουβαμάρα. Τα μέιλ έχουν ήδη αποσταλεί από προχθές. Εχουν επιλεγεί καταξιωμένοι δημιουργοί για να συγκροτήσουν τη γνωμοδοτική επιτροπή, τέσσερα πρόσωπα κύρους στην κοινότητα του εγχώριου σινεμά. Ειδοποιήθηκαν από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου, δέχθηκαν με χαρά την αποστολή τους και εν συνεχεία τούς κοινοποιήθηκαν οι σύνδεσμοι των ταινιών προκειμένου να δουν και να αξιολογήσουν τα υποψήφια έργα. «Πώς θα το πάρουμε πίσω; Τι θα πούμε;»

Τα παραπάνω αποτελούν σενάριο ή πραγματικότητα; To αλαλούμ με την επιτροπή που θα επιλέξει την ελληνική ταινία για τα Οσκαρ του 2025 μάς επιτρέπει να υποθέσουμε διάφορα. Ο,τι και να συνέβη, το μόνο βέβαιο είναι πως το αποτέλεσμα εκθέτει την ηγεσία του υπουργείου, ακόμη και αν δεν βγαίνει σε πρώτο πλάνο, αφήνοντας τον υφυπουργό Πολιτισμού, Ιάσονα Φωτήλα, να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά – μέχρι και συνέντευξη Τύπου τού επέτρεψαν να δώσει χθες μόνος του, πρωτοφανές για όποιον γνωρίζει τον υπερσυγκεντρωτισμό της κεφαλής του υπουργείου, αλλά πολιτικά κατανοητό προκειμένου να μη φτάσουν στην κορυφή οι σφοδρές αρνητικές αντιδράσεις. Ο υφυπουργός στην αρχή έκανε λόγο για «λάθος εκ παραδρομής», σε μια ερμηνεία για Χρυσό Βατόμουρο, και μετά έδειξε ως υπεύθυνη μια υπάλληλο του υπουργείου, που προφανώς αποφασίζει μόνη της και δεν την ελέγχει κανείς.

To αλαλούμ με την επιτροπή που θα επιλέξει την ελληνική ταινία για τα Οσκαρ του 2025.

Το πιο λυπηρό από αυτό το φιάσκο με τα είπα-ξείπα είναι ότι επιτρέπει στο μικρόβιο της καχυποψίας να μολύνει την κινηματογραφική κοινότητα. Μέχρι χθες, από τις 26 συμμετοχές ταινιών για την εκπροσώπηση στα Οσκαρ του 2025, οι 21 είχαν αποσυρθεί από τους σκηνοθέτες και τους παραγωγούς τους, οι οποίοι άσκησαν σκληρή κριτική στο υπουργείο Πολιτισμού. Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι «αρνούμαστε να συμπράξουμε σε αδιαφανείς ενέργειες, που απαξιώνουν τον ελληνικό κινηματογράφο και τους επαγγελματίες του, και αναγκαζόμαστε να αποσύρουμε τις ταινίες μας».

Τώρα, η νέα επιτροπή που συγκροτήθηκε έχει να διαλέξει ανάμεσα σε μόλις 5 ταινίες, από τις 26 που θα συμμετείχαν στη διαδικασία. Αυτό και αν είναι απαξίωση του ελληνικού κινηματογράφου στα μάτια των ξένων, σε μια περίοδο μάλιστα που η εγχώρια παραγωγή βρίσκεται σε άνθηση με πολλές καλές ταινίες.

* Αναφορά στην υπόθεση της ταινίας «Αnimal» της Σοφίας Εξάρχου. Είναι μεταξύ των 21 που αποσύρθηκαν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT