«Υπουργιλίκι» για Οσκαρ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Δεν έχει έρμα ο «μπιζιμποντισμός» της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να πληρώνει πολιτικό κόστος για θέματα που δεν θα περίμενε κανείς. Ενα από αυτά είναι η φασαρία για την ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Οσκαρ, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν από τη διαδικασία 21 από τις 23 ταινίες που (αρχικώς) συμμετείχαν.

Τι συνέβη; Σε επιστολή που απέστειλαν οι 21 σκηνοθέτες αναφέρουν ότι «στις 11 Αυγούστου 2024 εστάλησαν από το υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι σύνδεσμοι των ταινιών μας (vimeo link κ.λπ.) σε τουλάχιστον τέσσερις επαγγελματίες του κινηματογράφου, με τις οποίες και τους οποίους είχε προηγηθεί επικοινωνία εκ μέρους του ΥΠΠΟ, για να τους προταθεί η θέση του προέδρου και των μελών της επιτροπής που θα γνωμοδοτούσε για την ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα βραβεία Οσκαρ, θέση που οι εν λόγω επαγγελματίες αποδέχτηκαν. Δύο μέρες μετά, στις 13 Αυγούστου 2024, τα συγκεκριμένα μέλη της επιτροπής έλαβαν νέο γραπτό μήνυμα με το οποίο το ΥΠΠΟ τα ενημέρωνε πως τελικά δεν θα είναι μέλη της επιτροπής, χωρίς να τους εξηγούνται οι λόγοι του μη ορισμού τους εντέλει. Την ίδια ημέρα, λίγες ώρες μετά, στη Διαύγεια του ΥΠΠΟ αναρτήθηκε η απόφαση συγκρότησης της επιτροπής, χωρίς φυσικά τη συμμετοχή καμίας και κανενός από τις/τους συγκεκριμένες/νους τέσσερις επαγγελματίες».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Ιάσων Φωτήλας δεν διαψεύδει τα γεγονότα, αλλά φορτώνει το μπάχαλο σε μια υπάλληλο, ότι «βιάστηκε» και ότι «πριν από τη 13η Αυγούστου δεν είχε πραγματοποιηθεί ο ορισμός επιτροπής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Νόμο», δηλαδή από την πολιτική ηγεσία. Οι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ απάντησαν: «Σύμφωνα με την υπηρεσιακή πρακτική και τις κείμενες διατάξεις, η εν λόγω επιτροπή προτείνεται από την αρμόδια Διεύθυνση και σε καμία περίπτωση “από μία υπάλληλο”, όπως αναφέρθηκε. Κατά γενική ομολογία, η επιτροπή που προτάθηκε από τα υπηρεσιακά στελέχη ήταν μια άψογη επιτροπή, καθολικής αποδοχής από τον κόσμο του ελληνικού κινηματογράφου, με μέλη εγνωσμένου κύρους από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου».

Το μπάχαλο συνεχίζεται, διότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ θέλει να επιβεβαιώσει το «υπουργιλίκι» της. Το αστείο είναι πως η επιτροπή, για την οποία γίνεται αυτός χαμός, είναι απλώς γνωμοδοτική· σιγά μην αφήσουν οι πολιτικοί την τελική απόφαση στα χέρια των επαγγελματιών του κινηματογράφου. Το άλλο αστείο είναι πως η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, που αποφασίζει για την τελική απονομή των βραβείων, δεν έχει κανέναν υπουργό πάνω από το κεφάλι της για να συγκροτείται «σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Νόμο»…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT