Εν αρχή ην ο Αλμπέρ Καμύ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Ο Αμερικανός φυσικός Μπράιαν Γκριν (γενν. το 1963) είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς εκπροσώπους της σύγχρονης εκλαΐκευσης της επιστήμης. Νεανικός, άμεσος, επιστημονικά πάνοπλος και αφηγηματικά χαρισματικός, ο Γκριν είναι το κατεξοχήν παράδειγμα του επιστήμονα που κάνει τις πλέον δυσκολοχώνευτες έννοιες της αστροφυσικής, της αστρονομίας και της κοσμολογίας να είναι αυτό που τόσο αόριστα –και τόσο τετριμμένα πια– αποκαλούμε «σέξι».

Διετέλεσε καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ και σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Από το 2008 διευθύνει το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Επιστημών (World Science Festival), είναι πασίγνωστος (και βραβευμένος) για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και τις συμμετοχές του σε επιστημονικά ντοκιμαντέρ, αλλά και για τα βιβλία του που φιγουράρουν στη λίστα των best seller των New York Times.

Τον περασμένο Ιούλιο, κυκλοφόρησε στη χώρα μας ένα από αυτά τα βιβλία, το «Η δομή του κόσμου. Χώρος, χρόνος και η υφή της πραγματικότητας» από τις εκδόσεις Ροπή, σε μετάφραση της Μαριάννας Φλωράκη.

Το βιβλίο (φτάνει στις 600 σελίδες) αποτελεί έξοχο δείγμα της γοητευτικής γραφής του Γκριν, καθώς αποπειράται να εισαγάγει τον αναγνώστη που ελάχιστη σχέση έχει με τη φυσική και τα μαθηματικά στο αίνιγμα του πραγματικού που μας περιβάλλει, μα και αυτού που περιέχουμε…

Αν υπάρχει μια κεντρική ιδέα που διατρέχει το βιβλίο, είτε μιλάει για τα μεγάλα μεγέθη και τη Σχετικότητα (πλανήτες, αστέρες, γαλαξίες κτλ.) είτε για το απειροελάχιστα μικρό και την κβαντομηχανική (άτομα, ηλεκτρόνια κ.ο.κ.), αυτή είναι ότι ανάμεσα στην καθημερινή ανθρώπινη εμπειρία της πραγματικότητας και στους φυσικούς νόμους που διέπουν την ύλη, μεσολαβεί μια τρομακτική, και ακατανόητη ακόμη και για τους ίδιους τους φυσικούς, άβυσσος.

Αυτή την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, μέσω του βιβλίου του Γκριν θα ακραγγίξουμε μερικά από τα παράδοξα αινίγματα του κόσμου μας έχοντας ως σημείο αφετηρίας όχι την επιστήμη ή κάποια προσωπικότητα των επιστημών, αλλά έναν συγγραφέα και στοχαστή: τον Αλμπέρ Καμύ.

Γιατί; Πώς; Εφηβος ακόμα, ο Γκριν ανακάλυψε στη γονεϊκή βιβλιοθήκη το γνωστό δοκίμιο του Γάλλου νομπελίστα, «Ο μύθος του Σίσυφου». «Δεν υπάρχει παρά ένα πραγματικά φιλοσοφικό πρόβλημα», είναι τα πολύ γνωστά λόγια με τα οποία ξεκινά το δοκίμιό του ο Καμύ, «και αυτό είναι η αυτοκτονία».

Η συνέχεια κέντρισε ακόμα περισσότερο τον νεαρό εκκολαπτόμενο φυσικό: «Το εάν ή όχι ο κόσμος έχει τρεις διαστάσεις ή το μυαλό εννέα ή δώδεκα κατηγορίες, έρχεται αργότερα», αποφαίνεται ο Καμύ.

Ο Γκριν σάστισε· είχε μπροστά του κάποιον που ρωτούσε ευθέως: Αξίζει η ζωή; Ολα τα άλλα έπονται. Ναι, μα τα άστρα; Τα μυστήρια του χώρου και του χρόνου; Η συνέχεια αύριο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT