Διαψεύσεις του αέρα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Αν η κυβέρνηση είχε χιούμορ θα απαντούσε στις ανησυχίες του κ. Στέφανου Κασσελάκη περί αλλοίωσης της φυσιογνωμίας της Αστυπάλαιας, «κι εμείς ανησυχούμε για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας των Σπετσών». Εκεί, ως γνωστόν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτιαξε κάτι που στο Google Maps δείχνει πισίνα, αλλά σύμφωνα με άδεια του 1978 είναι «βοθροσηπτική δεξαμενή» και για κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «ποδονίφτης».

Από την άλλη, αν το υπουργείο Πολιτισμού ανησυχούσε για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας των Σπετσών, θα έβλεπε στο Google Maps ότι το νησί είναι γεμάτο «βοθροσηπτικές δεξαμενές» και «ποδονίφτες». Συνεπώς –για να κάνουμε κι εμείς λίγο χιούμορ– «περιμένουμε την αποκατάσταση της νομιμότητας στο σπίτι και στη γειτονιά του κ. Κασσελάκη».

Αντί χιούμορ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης επιστράτευσε την καταγγελία. «Στο θέμα της Αστυπάλαιας», είπε, «είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα του πώς γίνεται η αντιπολίτευση στη χώρα. Δημοσιεύτηκε ένα άρθρο από την εφημερίδα “Η Καθημερινή”. Λίγες ώρες μετά, στην ηλεκτρονική έκδοση εμπεριέχεται και μία, από κυβερνητικές πηγές, διάψευση για τη συγκεκριμένη επένδυση, ως προς τις προθέσεις, τουλάχιστον…» (ενημέρωση συντακτών, 26.8.2024).

«Το πώς γίνεται η αντιπολίτευση στη χώρα» το εμπεδώσαμε· για την ακρίβεια, βαρεθήκαμε να το ακούμε από κυβερνητικά χείλη. Για το πώς γίνεται η ενημέρωση πρέπει να κουβεντιάσουμε, και αυτό διότι η «διάψευση» που λέει ο κ. Μαρινάκης απλώς δεν υπάρχει. Δεν βγήκε κάποιος να πει επισήμως ότι το Κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο απλώς γνωμοδοτεί, αλλά η πλήρης περιβαλλοντικών ευαισθησιών κυβέρνηση απορρίπτει. Κυκλοφόρησε ένα ασαφές non-paper που δεν δεσμεύει κανέναν, παρά τα όσα ορκίζονται τηλεφωνικώς σε δημοσιογράφους οι υπουργοί. Επομένως, προς το παρόν τουλάχιστον, υπάρχουν μόνον έπεα πτερόεντα (λόγια του αέρα), με τη μορφή είτε non-paper είτε υπουργικών οχλήσεων σε ΜΜΕ.

Το άλλο που επίσης δεν υπάρχει είναι «όλα τα δεδομένα και ο διάλογος με την τοπική κοινωνία», που ανέφερε ο κ. Μαρινάκης. «Εχει υποβληθεί πριν από τέσσερις μήνες ένα σχέδιο», είπε ο δήμαρχος του νησιού κ. Νίκος Κομνηνέας. «Εμείς το πληροφορηθήκαμε από ένα δημοσίευμα που είχε κάνει στην εφημερίδα “Καθημερινή” ο κ. Λιάλιος…» (ΣΚΑΪ, 27.8.2024).

Είναι δε τόσο καλός ο διάλογος με την τοπική κοινωνία, που όπως σημείωσε ο δήμαρχος, «με άφησαν να μπω στη συνεδρίαση, να καταθέσω τα επιχειρήματα του δήμου και να φύγω, αλλά δεν μου επέτρεψαν να παρακολουθήσω τη συζήτηση ή να έχω πρόσβαση στις μελέτες που κατέθεσε ο επενδυτής» («Καθημερινή», 22.8.2024).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT