Τα λεωφορεία στη Σκιάθο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Η εμπειρία μου από την πρόσφατη διαμονή μου στη Σκιάθο κρατάει, ανάμεσα σε πολλά, και κάτι απλό αλλά σημαντικό: την τοπική συγκοινωνία. Είναι τέτοια η κατάσταση που επικρατεί διαχρονικά στην Ελλάδα, όπου η εξυπηρέτηση του πολίτη με δημόσια μέσα είναι αυτή που είναι, ώστε η όποια εξαίρεση να φωτίζεται και να λαμπρύνεται. Χάρη στην πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, η Σκιάθος απέκτησε λεωφορεία που θα ζήλευε η πρωτεύουσα. Είναι καθαρά, μοντέρνα, κλιματιζόμενα και, το κυριότερο, έρχονται το ένα μετά το άλλο. Το εισιτήριο κοστίζει τρία ευρώ. Το αγοράζεις από τον οδηγό. Σε μία στάση που περίμενα, ήρθε προς έκπληξή μου μια νέα κοπέλα, που έκοβε τα εισιτήρια στο διάστημα της μικρής αναμονής για να μην υπάρξει καθυστέρηση στην επιβίβαση. Προσέγγιζε τους επιβάτες με χαμόγελο και πολλά ψιλά για ρέστα. Τα λεωφορεία κινούνται από νωρίς το πρωί έως τη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα. Οι στάσεις είναι καθαρές και φροντισμένες. Υπάρχει κοινός νους. Κάθε στάση έχει αριθμό. Ενας τουρίστας, π.χ., ξέρει ότι θα πρέπει να κατεβεί στη στάση 8 ή στη στάση 22. Τα λεωφορεία διασχίζουν την τουριστική ραχοκοκαλιά του νησιού, περνούν από όλα τα ξενοδοχεία και τις παραλίες, συνδέουν το αεροδρόμιο με την πόλη (ενώ παλαιότερα η μόνη επιλογή ήταν το ταξί) και για πρώτη φορά σε διακοπές είπα ότι κακώς έφερα μαζί μου το αυτοκίνητο.

Ολα αυτά με έκαναν για μία ακόμη φορά να αναλογιστώ αυτό που σκεφτόμαστε όλοι. Οτι σε αυτήν τη χώρα, όπου σχεδιάζουμε τα μεγαλεπήβολα με χρονοβόρες διαδικασίες και με όχι πάντα ικανοποιητικά αποτελέσματα, παραβλέπουμε τα απλά και καθημερινά, που για να επιτευχθούν χρειάζονται απλώς καθαρό μυαλό, ιεράρχηση, διαφάνεια, ταχύτητα και απόλυτη προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επισκεπτών. Μια καλή δημόσια συγκοινωνία σε ένα τόσο τουριστικό νησί όπως η Σκιάθος μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.

Τα λεωφορεία είναι ο καθρέφτης πολιτισμού μιας χώρας· είτε μιλάμε για αστικά είτε για υπεραστικά. Οπως και οι στάσεις και οι σταθμοί. Ας δούμε τι συνέβη στα ΚΤΕΛ στην Αθήνα και ας αναλογιστούμε πόσο έχουμε αγνοήσει τον πολιτισμό της καθημερινότητας. Η Σκιάθος, παρά τους χιλιάδες τουρίστες που δέχεται, διαθέτει άνετη και καθαρή δημόσια συγκοινωνία. Υπάρχει σεβασμός και αυτό το εισπράττει ο καθένας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT