Εξι «στεφανιαίες» νόσοι…

1' 37" χρόνος ανάγνωσης

Οι συνέπειες από την εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική ζωή είναι πολλαπλές και όλες αρνητικές. Κατ’ αρχάς (απο)τέλειωσε το κόμμα του, αφού από αξιωματική αντιπολίτευση κινδυνεύει να βρεθεί στην πέμπτη θέση, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Πρώτα έφυγαν οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς, μετά «ανεξαρτητοποιήθηκε» (…) ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης, χθες διαγράφηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού.

Δεύτερον, διέλυσε κάθε ελπίδα για ανασύσταση μιας ενιαίας Κεντροαριστεράς. Πώς να φιλοδοξεί κανείς ότι θα υπάρξει συνεννόηση με άλλους σχηματισμούς του ευρύτερου χώρου, όταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διασπαστεί σε χίλια κομμάτια και αλληλομηνύεται;

Τρίτον, γελοιοποίησε κάθε έννοια εσωκομματικής δημοκρατίας, επιβάλλοντας τις αποφάσεις του σε ένα σχηματισμό που κατά το παρελθόν είχε κατηγορηθεί για υπερβολική ανοχή στις διαφορετικές φωνές στο εσωτερικό του παρά για αυταρχισμό.

Τέταρτον, διέψευσε την προσδοκία ότι η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού θα προέλθει από νέους, κοσμοπολίτες πολιτικούς, που έχουν γαλουχηθεί σε ξένα πανεπιστήμια, έχουν εργαστεί στο εξωτερικό και διατηρούν μια αποστασιοποιημένη ματιά στις ελληνικές παθογένειες.

Πέμπτον, αναλώνεται στην παραγωγή λάιφσταϊλ περιεχομένου και στα συντροφικά μαχαιρώματα, τη στιγμή που η χώρα έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη μια συγκροτημένη αντιπολίτευση, για να αναχαιτίσει την καθεστωτική αντίληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση.

Και το τελευταίο: Αν στην αρχή κάποιοι πίστευαν ότι η παρουσία ενός ανοιχτά γκέι ηγέτη κόμματος στην πολιτική ζωή εξοικειώνει την ελληνική κοινή γνώμη με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και προωθεί την ορατότητα, το αποτέλεσμα είναι μάλλον το αντίθετο, δηλαδή η απαξίωση συλλήβδην των κουίρ (queer) ατόμων και η σχηματική διαπίστωση πως όλα είναι «νούμερα», ανίκανα να ασχοληθούν με τα κοινά λόγω ναρκισσισμού.

Ηταν όλο αυτό έργο του Στέφανου Κασσελάκη; Κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο μόνος του να κάνει τόση ζημιά στο κόμμα του, στην Κεντροαριστερά, στο κομματικό σύστημα, στην πολιτική επικοινωνία και στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα; Προφανώς, δεν έχει τέτοιες υπερδυνάμεις. Οι συνθήκες ήταν ώριμες για την αποσύνθεση του κόμματός του και του αντιπολιτευτικού λόγο· ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε τον καταλύτη για να ξεκινήσει η διαδικασία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT