Ευκαιρία στη σκιά καβγάδων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Δύσκολα θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την επερχόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με επουλωμένες τις πληγές και όχι ακόμη πιο διχασμένος. Αυτό καθιστά τις διαδικασίες επιλογής πρόεδρου στο ΠΑΣΟΚ ακόμη πιο σημαντικές, καθώς οι υποψήφιοι έχουν την ευκαιρία να απευθυνθούν προς έναν πολιτικό χώρο που υπερβαίνει αυτόν του κόμματος σήμερα. Οι απανωτοί κλυδωνισμοί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν ιδεολογικές διαφορές ή πολιτικές διαφωνίες. Δείχνουν πως όταν ένα κόμμα δεν διαθέτει πολιτική πρόταση και βασίζεται στην καταγγελία και στην επιθετικότητα, παραμένει δέσμιο αυτών των πρακτικών και στο εσωτερικό πεδίο. Δηλαδή, και να επέλθει κάποιας μορφής συμφωνία τις επόμενες ημέρες, η εκεχειρία θα είναι εύθραυστη.

Ετσι, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στις 15 Σεπτεμβρίου αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το να ήταν απλώς μέρος της διαδικασίας εκλογής προέδρου. Εδώ οι υποψήφιοι θα καταθέσουν την πολιτική πρότασή τους. Εκ των πραγμάτων, και πέρα από το τι θα ήθελαν οι σημερινοί και αυριανοί ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι προτάσεις θα αφορούν όλο τον κεντροαριστερό χώρο. Οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη τους τελευταίους μήνες, με τη στροφή προς τα Δεξιά (ενώ η πολιτική σταδιοδρομία του βασίστηκε σε κεντρώους ψηφοφόρους) ενισχύουν την εντύπωση ότι το Κέντρο είναι ελεύθερο προς διεκδίκηση. Ετσι, η ουσία των προτάσεων που θα παρουσιαστούν στις 15 Σεπτεμβρίου θα μπορέσει να ανατρέψει τα προγνωστικά για τον εντός ΠΑΣΟΚ αγώνα και να προσελκύσει κόσμο στο κόμμα. Αρκεί οι προτάσεις να εκφράζουν πνεύμα ανανέωσης και όχι μόνο διαχείριση μηχανισμών και παλιές νοοτροπίες. Αρκεί κάποια πρόταση να εμπνεύσει εμπιστοσύνη, καταγράφοντας σαφώς και ψύχραιμα τις προκλήσεις της εποχής, πείθοντας με τις λύσεις που προτείνει. Ο Μητσοτάκης σήμερα ρίχνει το βάρος της κυβέρνησής του στη μάχη εναντίον της ακρίβειας, στις μεταρρυθμίσεις και στη βελτίωση υποδομών. Εάν ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μπορέσει να αναμετρηθεί μαζί του στο πεδίο της καθημερινότητας, αλλά και να πείσει ότι διαθέτει όραμα για μια χώρα ασφαλή, δημιουργική και δίκαιη –μια χώρα σταθερή αλλά ευρηματική, όπως οι κάτοικοί της– οι ψηφοφόροι θα ακολουθήσουν. Στο κενό που αφήνουν οι καβγάδες και η αλαζονεία, ίσως ξεπηδήσει μια πολιτική πρόταση που ο τόπος έχει ανάγκη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT