Τα «παράθυρα ευκαιρίας» για τη Θεσσαλονίκη

Τα «παράθυρα ευκαιρίας» για τη Θεσσαλονίκη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης ξεκίνησε αθόρυβα, δίχως μεγαλοστομίες, τη θητεία του. Εως τώρα, έχει αποφύγει την παγίδα της επιχείρησης αποδόμησης του προκατόχου του, προσφιλής, αλλά και ανόητη, τακτική όσων δεν διαθέτουν σχέδιο και όραμα.

Χωρίς να έχει να επιδείξει κάτι εντυπωσιακό –είναι εξάλλου πολύ νωρίς– μέχρι στιγμής μόνο καλά λόγια ακούγονται, για τη δουλειά του.

Επιχειρεί να βάλει μια τάξη στις υπηρεσίες του δήμου, εγχείρημα που ο Γιάννης Μπουτάρης είχε χαρακτηρίσει ως το πλέον δύσκολο, και στον τομέα της καθαριότητας η Θεσσαλονίκη κατά γενική παραδοχή εμφανίζει μια σχετικά καλύτερη εικόνα.

Για μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, όμως, το νοικοκύρεμα των υπηρεσιών και ο καθαρισμός της είναι πρωταρχικής και αυτονόητης σημασίας, αλλά δεν αρκούν. Η πόλη πρέπει να επανέλθει σε τροχιά εξωστρέφειας.

Το επιτάσσουν οι διαρκείς αλλαγές που συντελούνται στην περιοχή και βάζουν ήδη το αποτύπωμά τους στην καθημερινότητά της – κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική, πληθυσμιακή.

Οι Αρχές της, πρωτίστως η δημοτική, καλούνται να διαχειριστούν μια νέα πραγματικότητα, στη βάση της οποίας θα οραματιστούν και θα εργαστούν ώστε να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος.

Και για να το πετύχουν, αποτελεί προϋπόθεση η πόλη να μην κλειστεί στο καβούκι της, αίσθηση που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια.

Δύο πρόσφατες πρωτοβουλίες του Αγγελούδη έδειξαν ότι αντιλαμβάνεται τον ρόλο του δημάρχου ως κάτι πολύ πέραν του «οδοκαθαριστή» και νοικοκύρη της πόλης του.

Οπως ανακοινώθηκε, μέσα στον Σεπτέμβριο σχεδιάζει να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με τον ομόλογό του Εκρέμ Ιμάμογλου, «ξεκινώντας τις επαφές για εξωστρέφεια της πόλης προς χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης». Ο Αγγελούδης δείχνει αποφασισμένος να πιάσει το νήμα της «διπλωματίας των πόλεων», από εκεί που το άφησε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Ο Μπουτάρης άνοιξε για τη Θεσσαλονίκη «παράθυρο» στον πλανήτη, την έβαλε στον παγκόσμιο χάρτη και αποχωρώντας από τη δημαρχία τα «παραθυρόφυλλα» άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Τώρα είναι η ώρα να ξαναμπεί αέρας κοσμοπολιτισμού στην πόλη.

Σε μια άλλη εξωστρεφή κίνηση, ο δήμαρχος πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του προχθές στην πόλη ενόψει της ΔΕΘ, τη διεκδίκηση για λογαριασμό της Θεσσαλονίκης της διεξαγωγής των Μεσογειακών Αγώνων στίβου το 2034.

Πρόκειται για μεγάλο γεγονός, που αν επιτευχθεί θα αναδείξει διεθνώς τη Θεσσαλονίκη, η οποία επ’ ευκαιρία θα «ζυγιστεί και θα μετρηθεί» ως προς τις δυνατότητές της.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT