Ετεροντροπή

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν τον ενδιαφέρει αν με τον τρόπο που πολιτεύεται προκαλεί αισθήματα ντροπής σε μια μερίδα των δημοτών του και όχι μόνον. Εχει εκφραστεί με ύβρεις, προσβολές, απειλές εναντίον πολιτικών αντιπάλων του ή εκείνων που του ασκούν κριτική. Ως επιβράβευση αυτής της συμπεριφοράς «διαβάζει» την εκλογική πραγματικότητα, που τον βρίσκει να διανύει την τρίτη θητεία του στον δήμο της θεσσαλικής πόλης.

Αν κάτι έχει πετύχει με την, ας την πούμε αμφιλεγόμενη, πολιτική παρουσία και δράση του, είναι να τοποθετήσει τον πήχυ της πολιτικής αντιπαράθεσης πολύ χαμηλά. Τόσο χαμηλά, που οι αντίπαλοί του δεν κινδυνεύουν να περάσουν από κάτω και να φανούν κατώτεροι των περιστάσεων. Κινδυνεύουν να σκοντάψουν σε αυτόν και να εμπλακούν στις περιστάσεις: να βρεθούν να κυλιούνται στη λάσπη.

Κατά κανόνα, υπάρχουν εγγενή εμπόδια σε αυτή την κατάληξη και δεν είναι άλλα από τους ενσωματωμένους αναστολείς ανοχής, ευγένειας, καλών τρόπων και ντροπής στην προσωπικότητα και στην ιδιοσυγκρασία των περισσότερων. Χαρακτηριστικά που συντηρούν τα όρια ανάμεσα στην πολιτισμένη αντιπαράθεση και στην άνευ όρων λασπομαχία. Χαρακτηριστικά που μας κάνουν να ξεπερνάμε καθημερινά μικρότερες ή μεγαλύτερες προκλήσεις, ως ανάξιες να ασχοληθούμε με αυτές, όσο ενοχλητικές και αν είναι.

Μπορείς να τα βάλεις με τον Μπέο, αν δεν γίνεις και λίγο (ή πολύ) Μπέος;

Μπορείς, όμως, να τα βάλεις με τον Μπέο, αν δεν γίνεις και λίγο (ή πολύ) Μπέος; Απέναντι σε αυτό το ερώτημα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο πιο πρόσφατος αντίπαλος του δημάρχου Βόλου, σε μια ανηλεή και ντροπιαστική σύγκρουση με επίκεντρο τα νεκρά ψάρια που βρωμίζουν την πόλη και τη θάλασσά της, επέλεξε να απαντήσει γενόμενος «λίγο Μπέος». Πώς αλλιώς να δικαιολογηθεί η αναφορά του σε «έναν άνθρωπο που κυκλοφορεί στο σκοτάδι με μπερέ για να μη λάμπει η καράφλα του και τη μέρα ντύνεται δήμαρχος»; Απάντηση, βεβαίως, στους χαρακτηρισμούς που του απέδωσε ο Αχιλλέας Μπέος ως «πολιτικό απατεώνα» και «ξεφτιλισμένο».

Από τον Μπέο το περιμένεις – έχει πάψει εδώ και καιρό να εκπλήσσει με ανάλογες αναφορές. Είναι ο Κουρέτας που κάνει την έκπληξη, επιλέγοντας να απαντήσει σε ανάλογο ύφος. Το ρίσκο μεγάλο. Ενδεχομένως, ένας αντίπαλος που δείχνει ότι δεν διστάζει να απαντήσει αναλόγως, να κάνει τον δήμαρχο να μαζευτεί λίγο. Περισσότερο πιθανό, πάντως, είναι να εγκλωβιστούν σε ένα καθοδικό σπιράλ τοξικότητας και ακόμη μεγαλύτερης απαξίωσης της πολιτικής, ακόμη μεγαλύτερης ντροπής για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα.

Και ας μην ξεχνάμε τον κανόνα εκείνου που επιλέγει να παλέψει με το γουρούνι μέσα στη λάσπη. Και οι δύο, αναπόφευκτα, θα λερωθούν. Το γουρούνι, όμως, θα το ευχαριστηθεί κιόλας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT