Τα στοιχεία των πυρκαγιών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Είναι παλιός και βαθύς ο καημός του κ. Στέφανου Μάνου για το μέτρημα. Εχει γράψει πολλάκις πως «ό,τι δεν μετράς, δεν μπορείς να το βελτιώσεις». Ισως γι’ αυτό κάθε χρόνο δοκιμάζουμε νέα συστήματα πυρόσβεσης και μετράμε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης. Οι δοκιμές χωρίς στοιχεία είναι μπαταριές στον γάμο του Καραγκιόζη. Ισως κάποιες να δουλέψουν, όπως επίσης μπορεί κάποιος να πιάσει το ΛΟΤΤΟ γράφοντας έξι νούμερα.

Ενα από όσα δεν μετράμε επακριβώς είναι τα αίτια των πυρκαγιών. Γι’ αυτό ανθούν και οι ιστορίες περί εμπρησμών, άλλοτε από οικοπεδοφάγους, παλιότερα από Τούρκους και εσχάτως από εταιρείες τοποθέτησης ανεμογεννητριών. Είναι εξήγηση βολική για όλους· για όσους πετούν αναμμένα αποτσίγαρα στην ξερή γη· όσους επιμένουν να κάνουν θερμικές εργασίες εν μέσω καύσωνα· τους κατοίκους οικισμών που έχουν δημιουργήσει μέσα στα δάση χωματερές· αυτοδιοικητικούς που δεν καθαρίζουν τους δρόμους· υπουργούς που χρόνια τώρα δεν έχουν πρόταση διαχείρισης των δασών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει το Πυροσβεστικό Σώμα, μαθαίνουμε ότι μόνο το 20% των δασικών πυρκαγιών οφείλεται σε εμπρησμούς. Το 35% καταγράφεται πως ξεκίνησε από αμέλεια, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό, 45%, από «άγνωστα αίτια»! («Καθημερινή», 23.7.2024). Αυτά τα «άγνωστα αίτια» αφήνουν πολύ χώρο για σπέκουλα. Δεν εννοούμε μόνο τη μεταφόρτωση ευθυνών (η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας), αλλά και επικοινωνιακό σπίνινγκ, όπως έγινε με την αγνώστου πατρός «είδηση» ότι «το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας έβγαλε πόρισμα που διέψευδε επώνυμες μαρτυρίες και βίντεο ότι η πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά της Αττικής ξεκίνησε από κολόνα μεταφοράς ρεύματος». Τελικώς δεν υπάρχει πόρισμα, ούτε το ΕΣΚΕΔΙΚ βγάζει τέτοια πορίσματα. Υπάρχει ο χορός των ετήσιων (κατόπιν πυρκαγιών) διαψεύσεων. Πέρυσι τέτοιον καιρό ο ΑΔΜΗΕ έλεγε: «”Τα δίκτυα ηλεκτρισμού ευθύνονται για τις πυρκαγιές”. Πρόκειται για ακόμη ένα fake news, που έρχεται να προστεθεί στις ψευδείς ειδήσεις (…) Δεν έχει αποδειχθεί σύνδεση μεταξύ του δικτύου ηλεκτρισμού και των αιτίων των πυρκαγιών, ούτε στην Αττική ούτε πουθενά αλλού». (Capital, 6.9.2023). Φέτος ο ΔΕΔΔΗΕ λέει ότι «οι αρμόδιες αρχές (δικαστικές, ανακριτικό Πυροσβεστικής, κ.λπ.) έχουν αποφανθεί ότι οι κολόνες ή μετασχηματιστές του δικτύου ηλεκτρισμού ευθύνονται μόλις για 30 περιπτώσεις (σ.σ.: πυρκαγιές). Ποσοστό 0,027% όλων των πυρκαγιών» (EnergyMag, 2.9.2024).

Απομένει όμως αυτό το αδιευκρίνιστο 45% σαν νάρκη για την επόμενη αντιπυρική περίοδο, ύστερα από την οποία –πάμε στοίχημα;– πάλι θα κλαίμε…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT