Προσφορά και ζήτηση…

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

«Αν ο κυβερνητικός συνασπισμός θέλει να μιλήσει για λύσεις, τότε το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη θα πρέπει να είναι ο περιορισμός της μετανάστευσης. Για κάθε πέντε απελάσεις μπορεί να έχεις 100 αφίξεις. Δεν λύνεις το πρόβλημα έτσι».

Η δήλωση του Φρίντριχ Μερτς, αρχηγού του CDU, ήρθε μετά την εκλογική επικράτηση της AfD στην Ανατολική Γερμανία και είναι ενδεικτική της αμηχανίας που διέπει σήμερα την Κεντροδεξιά συνολικά στην Ευρώπη.

Λίγες μέρες προτού στηθούν οι κάλπες στη Θουριγγία και στη Σαξονία, 26χρονος Σύρος μετανάστης με ερείσματα στο Ισλαμικό Κράτος δολοφόνησε τρεις ανθρώπους με μαχαίρι σε φεστιβάλ. Ο δράστης είχε ζητήσει άσυλο από τη Γερμανία το 2022. Η αίτηση απορρίφθηκε και εκδόθηκε εντολή να απελαθεί στη Βουλγαρία, όπου είχε ήδη εγγραφεί για την παροχή ασύλου.

Ομως οι γερμανικές αρχές δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν για να τον απελάσουν. Το περιστατικό είναι ενδεικτικό της ανασφάλειας που επικρατεί στους κόλπους των δυτικών κοινωνιών όταν δημιουργείται η εντύπωση ανεξέλεγκτης μετανάστευσης. Και, ιστορικά, όπου υπάρχει «ζήτηση» εκδηλώνεται και «προσφορά». Οσο οι μεταναστευτικές ροές ασκούν πιέσεις στα ευρωπαϊκά κράτη, άλλο τόσο δίνουν τροφή για πολιτική εκμετάλλευση, όπως έχει καταστεί πλέον ορατό από τα εκλογικά αποτελέσματα στον πυρήνα της Ευρώπης· Γερμανία και Γαλλία.

Στον βαθμό που μαζί με την οικονομία το μεταναστευτικό θα οδηγεί τις εξελίξεις, το κέντρο θα επιβιώσει πολιτικά μόνο αν μειώσει τη ζήτηση για ισοπεδωτικές πολιτικές, οι οποίες στο τέλος της ημέρας αποδεικνύονται και ανεδαφικές· το Brexit ψηφίστηκε στο όνομα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής και η κυβέρνηση των Συντηρητικών που εφάρμοσε την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. στην πράξη αναγκάστηκε να αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές από άλλα μέρη του κόσμου για να καλύψει τα κενά στην αγορά εργασίας.

Ο δρόμος είναι στρωμένος με αγκάθια. Είναι όμως μονόδρομος και περνάει μέσα από την αποτελεσματικότητα. To πολιτισμικό χάσμα που χωρίζει τον αναπτυσσόμενο κόσμο από τη δυτική κουλτούρα δυσχεραίνει επιπλέον την εξίσωση. Ομως θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποσυνδεθεί το μεταναστευτικό από τις ανησυχίες για τη δημόσια ασφάλεια. Ετσι θα τεθεί και η συζήτηση στην πραγματική της βάση.

Kι ένα δίδαγμα: Μέτρηση έδειξε ότι η AfD ήταν δύο φορές πιο αποτελεσματική στην προσέλκυση ψηφοφόρων μέσω του TikTok… Εξ ου και αναδείχθηκε με διαφορά ως η ισχυρότερη δύναμη στους ψηφοφόρους ηλικίας 18-24 ετών. Διότι όποιος ξέρει από οικονομία γνωρίζει καλά ότι υπάρχουν και πολιτικές τεχνητής ενίσχυσης της ζήτησης…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT