Στη Γάζα η Δύση έχασε τα μυαλά της

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Διάβασα ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, μετά τη δολοφονία των έξι ομήρων από τη Χαμάς, διέκοψε τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν, αφού καταδίκασε το αποτρόπαιο γεγονός, ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των ομήρων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και δύο Γάλλοι υπήκοοι. Τέλος, είναι γνωστή η δήλωση του Τζο Μπάιντεν ο οποίος εμμέσως επέρριψε ευθύνες για τις δολοφονίες στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διότι δεν συνάπτει εκεχειρία.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά τα αξιοπερίεργα, οι «Tάιμς της Νέας Υόρκης» παρουσίασαν «το εγχειρίδιο του υπογείου πολέμου» της Χαμάς –το αναδημοσίευσε η «Καθημερινή»–, από το οποίο προκύπτει ότι η τρομοκρατική οργάνωση προετοιμαζόταν για τη σύγκρουση σχεδόν από το 2019. Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο κατασχέθηκε από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη νότια Γάζα. Σε αυτό περιγράφονται με ακρίβεια οι ανάγκες και τα κόστη για να κατασκευαστούν τούνελ ανθεκτικά και λειτουργικά, ώστε να καλύπτουν όλο το υπέδαφος της Γάζας. Οι Ισραηλινοί εκτιμούσαν ότι αυτό το υπόγειο δίκτυο θα είχε μήκος περί τα 400 χιλιόμετρα. Σήμερα, ύστερα από δέκα μήνες μαχών, εκτιμούν ότι το συνολικό μήκος ίσως να είναι διπλάσιο. Ο δε Βρετανός συγγραφέας Ντάγκλας Μάρεϊ, είπε στην εκπομπή του Πιρς Μόργκαν ότι οι σήραγγες της Χαμάς έχουν μήκος μεγαλύτερο από το μετρό του Λονδίνου.

Φαίνεται πως Μπάιντεν, Μακρόν και Στάρμερ, με τη μυωπική αντιμετώπιση του ζητήματος, ουσιαστικά καλούν το Ισραήλ να υποκύψει στον εκβιασμό – τελεσίγραφο των τρομοκρατών.

Το χιλιοειπωμένο, αλλά αναπάντητο ερώτημα είναι: Μα καλά, κανένας δεν έβλεπε επί τόσα χρόνια τι γινόταν στη Γάζα; Εντάξει, να δεχθώ ότι οι οργανώσεις του ΟΗΕ και οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι διαβρωμένες, συμπαθώς διακείμενες προς τη Χαμάς, για να μην πω ότι συνεργάζονταν με τους τρομοκράτες. Αλλά ούτε η CIA ούτε η ΜΙ6 ούτε κι αυτή η Μοσάντ ακόμη να πάρουν χαμπάρι τι γινόταν στα έγκατα της γης; Οι Ισραηλινοί βρήκαν σήραγγα στα 76 μέτρα βάθος. Σκεφτείτε σε μια πόλη να κατασκευάζεται ένα μετρό και να μην το αντιλαμβάνεται κανένας. Απίστευτο και όμως συνέβη. Αν συναφθεί μια πάση θυσία εκεχειρία, όπως απαιτεί ο Λευκός Οίκος, όλες οι εναπομείνασες σήραγγες τι θα γίνουν; Οι ένοπλοι τρομοκράτες τι τύχη θα έχουν; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια στους πολίτες του νότιου Ισραήλ; Διότι είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι η Χαμάς θα απελευθερώσει εφάπαξ όλους τους ομήρους. Αν αφεθεί, θα επιβάλει μια μακρόσυρτη διαδικασία απελευθέρωσης, ώστε στο διάστημα αυτό να μπορέσει να ανασυνταχθεί από όλες τις πλευρές. Κάτι που ή δεν το βλέπουν οι ηγέτες της Δύσης ή το βλέπουν και δεν τους ενδιαφέρει. Ετσι, μοιραία οι πιέσεις στρέφονται προς το Ισραήλ, δηλαδή προς το θύμα.

Φαίνεται πως Μπάιντεν, Μακρόν και Στάρμερ, με τη μυωπική αντιμετώπιση του ζητήματος, ουσιαστικά καλούν το Ισραήλ να υποκύψει στον εκβιασμό – τελεσίγραφο των τρομοκρατών. Θα αντέξει στις πιέσεις τους ο Νετανιάχου;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT