ΠΑΣΟΚ: η αφετηρία, η στάση, το τέρμα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Με τη Νέα ∆ημοκρατία να εκπέμπει μια αίσθηση κούρασης και να καταγράφει σημαντική δημοσκοπική υποχώρηση, απόρροια όχι μόνον εσφαλμένων πολιτικών επιλογών αλλά και της αλαζονικής συμπεριφοράς κάποιων, και τον ΣΥΡΙΖΑ να βιώνει μια ατελείωτη εσωτερική διαμάχη με χαρακτηριστικά αυτοκαταστροφής και να βυθίζεται σε υπαρξιακό τέλμα, το ΠΑΣΟΚ γιόρτασε την 50ή επέτειο από την ίδρυσή του σε μια καθοριστική φάση για το μέλλον του ιδίου, αλλά και της χώρας.

Το τρίτο –προς το παρόν– κόμμα στο Κοινοβούλιο βρίσκεται μπροστά σε δύο προκλήσεις: η πρώτη αφορά την επιλογή νέου ηγέτη, σε ένα κλίμα αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη και αμφιβολιών για τη δυνατότητά του να πετύχει το δημοσκοπικό άλμα που απαιτείται και όχι απλά τη μικρή σταδιακή βελτίωση που δικαίως του πιστώνεται, αλλά δεν αρκεί. Η δεύτερη είναι να αποσαφηνίσει ως κόμμα το ιδεολογικό του υπόβαθρο, να εμπνεύσει και να προσελκύσει ψηφοφόρους από μια ευρύτατη δεξαμενή πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των πολλών απογοητευμένων, και αυτό με ταχείς ρυθμούς ώστε να αποτελέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική επιλογή.

Οι δύο προκλήσεις είναι προφανώς αλληλένδετες. Η μία επηρεάζει, αν δεν εξαρτάται, από την άλλη. Εχοντας κυβερνήσει την Ελλάδα για σχεδόν τα μισά από τα τελευταία 50 χρόνια, με μια διαδρομή που κάλυψε ολόκληρο το φάσμα από τον ακραίο λαϊκισμό έως τον ρεαλιστικό εκσυγχρονισμό, με θεσμικές αλλαγές και θετική συνεισφορά σε πολλά, αλλά και σημαντικά λάθη και υπερβολές που κόστισαν στη χώρα, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε κομβικό σημείο όσον αφορά τον προσανατολισμό και τους στόχους του.

Οι προκλήσεις, ενώ η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε πτώση και ο ΣΥΡΙΖΑ σε υπαρξιακό τέλμα.

Η μία επιλογή είναι να γίνει ο μικρός εταίρος σε έναν μελλοντικό συνασπισμό με τη Νέα Δημοκρατία, προοπτική που φέρνει στη μνήμη τη συγκυβέρνηση 2012-14, ωστόσο εκείνη η περίοδος ήταν ιδιαίτερη στην πρόσφατη Ιστορία της χώρας, με κινδύνους που δεν υφίστανται σήμερα.

Από την άλλη, τα δεδομένα και η κοινή λογική δείχνουν ότι η απάντηση της Κεντροαριστεράς στην κυριαρχία της Ν.Δ. είναι η με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σύγκλιση – συμπόρευση – συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, για την προβολή ενός κοινού «προοδευτικού» οράματος.

Η εξέλιξη των εσωτερικών εκλογών του επόμενου μήνα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα είναι κομβικής σημασίας και θα αποτελέσει καθοριστική παράμετρο της σύνθετης εξίσωσης που καλούνται να λύσουν η ηγεσία και οι ψηφοφόροι του. Θα επιθυμεί ειλικρινά και –κυρίως– θα έχει την ικανότητα ο νέος ή η νέα επικεφαλής του κόμματος να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ρητορική που θα προβάλει, τις θέσεις που θα υιοθετήσει και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει; Θα αποτελέσει τελικά η εκλογή μια νέα αφετηρία, θα είναι απλά μια ακόμη στάση ή θα αποδειχθεί το τέρμα της διαδρομής;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT