Το «πρώτο κουδούνι» και τα κενά

1' 37" χρόνος ανάγνωσης

Την προσεχή Τετάρτη ανοίγουν τα σχολεία και ακόμη το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακριβή εικόνα για τον αριθμό των κενών σε εκπαιδευτικούς και στις δύο βαθμίδες. Ετσι, ο Στέφανος Παραστατίδης, βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, ορθώς επισημαίνει την έλλειψη, υπενθυμίζοντας δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη για το θέμα. «Θα αναπτύξουμε νέο πρόγραμμα όπου θα αποτυπώνονται οι διδάσκοντες σε κάθε σχολείο και το μαθητικό του δυναμικό, ώστε η οριοθέτηση των κενών να γίνεται σε μεγάλο βαθμό αυτόματα με βάση τις προβλέψεις της νομοθεσίας», είχε δηλώσει ενδεικτικά ο υπουργός στην «Καθημερινή» πέρυσι τέτοιες μέρες.

«Αντί ψηφιακής πλατφόρμας για την κατανομή των διορισμών μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, έχουμε “παλαιού τύπου σύστημα”, “έγχαρτο”, ακόμη πιο προβληματικό σε σχέση με το παρελθόν, που νομοτελειακά θα οδηγήσει σε υπεραριθμίες και δυσχέρειες», σχολιάζει ο κ. Παραστατίδης.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Πιερρακάκης και το επιτελείο του δεν έχουν να αποδείξουν τη δεινότητά τους στη δημιουργία και προώθηση ψηφιακών μεταρρυθμίσεων. Οι πληροφορίες λένε ότι έχει δημιουργηθεί το σχετικό σύστημα από τον αρμόδιο εκπαιδευτικό φορέα «Διόφαντος» (το ινστιτούτο τεχνολογίας υπολογιστών και εκδόσεων, όπως ορίζεται επισήμως).

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι το σύστημα πρέπει να τροφοδοτείται με τα δεδομένα. Οι αρμόδιοι του υπουργείου έχουν διαπιστώσει πως από το τέλος της περασμένης σχολικής χρονιάς πολλά σχολεία δεν έχουν ενημερώσει το myschool, το πληροφοριακό σύστημα για τη μηχανογραφική υποστήριξη των σχολείων. Αυτό είναι ευθύνη των διευθυντών των σχολικών μονάδων, η αμέλεια των οποίων περνάει στις αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η επίκληση διοικητικού φόρτου εργασίας δεν είναι δικαιολογία (και με δεδομένες τις επιπλέον απολαβές λόγω θέσης). Δεν δικαιολογείται όμως ούτε το υπουργείο Παιδείας, καθώς το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται εδώ και χρόνια.

Ετσι, καθώς οι νέοι εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αναπληρωτές) θα αναλάβουν υπηρεσία μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, το υπουργείο θα έχει εικόνα για τα πραγματικά δεδομένα των ελλείψεων εκπαιδευτικών μετά τις 12 με 15 Σεπτεμβρίου.

Ο… αλγόριθμος που θα οργανώνει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους να κάνουν τη δουλειά τους, ακόμη αναζητείται.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT