Ωρα για ταρζανιές

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Τα σέξι θέματα της πολιτικής επικαιρότητας είναι τα καμώματα του Πολάκη, το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ και τα κουτσομπολιά του ΠΑΣΟΚ. Οι επτά πληγές της οικονομίας, που ανέφερε πρόσφατα ο Γιάννης Στουρνάρας σε άρθρο του, δεν πουλάνε. Εδώ που τα λέμε δεν έκανε και καμιά καινούργια αποκάλυψη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Τις ξέρουμε αυτές τις επτά πληγές που μια ζωή επισημαίνουν τόσο ο ίδιος όσο και όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι. Εχουμε μάθει να ζούμε με αυτές, κάνουμε σαν να μην υπάρχουν, ωχ αδελφέ.

Δημόσιο χρέος, ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις και τα λοιπά, όλα πάνε κατά διαόλου αν τα προβάλεις σε βάθος χρόνου, παρά τις σημαντικές βελτιώσεις των μητσοτακικών ετών. Μπορεί τώρα να πηγαίνουμε ψιλοκαλά, αλλά οι άλλοι στην Ευρώπη δεν κάθονται σταυροπόδι. Το έχουμε πάρει απόφαση ότι πρέπει να αλλάξουμε βιολί ή απλώς κάνουμε κάτι μερεμέτια στη σκεπή της καλύβας ξέροντας ότι θα αρχίσει πάλι να στάζει στην επόμενη βροχούλα;

Στην Αμερική οι Δημοκρατικοί κατέβασαν τα αυτιά και αντέγραψαν στο περίπου αυτό που έλεγε ο Τραμπ, ότι η εμπορική συμφωνία NAFTA του 1993, που κατήργησε τους δασμούς και επέτρεψε την ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων και επιχειρήσεων μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού, ισοπέδωσε όλη τη ζώνη της σκουριάς (Rust Belt), δηλαδή τρεις πολιτείες –το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια– όπου εδώ και μια δεκαετία παίζεται ο Λευκός Οίκος.

Το άλμα το πιο γρήγορο από τη φθορά, για να θυμηθούμε τον στίχο του Ελύτη, είναι να απλωθεί παντού η αυτοματοποιημένη εξυπνάδα.

Ανάλογα εμπορικά παιχνίδια έχουν παιχτεί και στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να φουσκώνει η Ακροδεξιά σχεδόν παντού. Παρ’ όλα αυτά, αν περιμένουμε πότε θα μαντρώσουμε πάλι το κεφάλαιο για να ξαναχτίσουμε την παραγωγή, θα περιμένουμε πολύ.

Ο Τόνι Μπλερ έχει ιδρύσει ένα ινστιτούτο και τα κονομάει πουλώντας ψαγμένες συμβουλές διακυβέρνησης. Η γριά αλεπού πιστεύει ότι η λύση για όλα είναι η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης παντού. Το άλμα το πιο γρήγορο από τη φθορά, για να θυμηθούμε τον στίχο του Ελύτη, είναι να απλωθεί παντού η αυτοματοποιημένη εξυπνάδα.

Μέχρι πέρυσι γίνονταν και στα μέρη μας άλματα πιο γρήγορα από τη φθορά με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να σολάρει στο Ψηφιακής. Από τότε ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός μάλλον έχει φρακάρει. Εχουμε μάλιστα και ορισμένα κρούσματα δημοσίων υπηρεσιών που έπαψαν να αποδέχονται την υπεύθυνη δήλωση μέσω gov.gr. Το ελληναριό που τις διοικεί σε στέλνει στα ΚΕΠ για την τζίφρα.

Ο Πιερρακάκης είναι από τους λίγους πολιτικούς που πιστεύει στ’ αλήθεια ότι η χώρα δεν είναι ξοφλημένη, ότι με ένα εφεύρημα, μια έκλαμψη, μια πατέντα, βρε αδελφέ, μπορούν να ξεμπλοκάρουν τα συστήματα και οι βάλτοι να γίνουν χωράφια. Ο πρωθυπουργός πρέπει να ξαναβρεί το κέφι του για ταρζανιές και να σιγοντάρει τον μικρό Κυριάκο και μερικούς άλλους να κάνουν αυτά που γουστάρουν, μπας και η χώρα ξεκολλήσει από τον βάλτο για να τρέξει στο μέλλον πιο γρήγορα από τη φθορά της.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT