Από τον Μόρσι στον Σίσι

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Δεν είναι η πρώτη μεγάλη αναδίπλωση του Ερντογάν. Ομως, οι αβρότητες, πρώτα στο Κάιρο και τώρα στην Αγκυρα, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, τον οποίο έως πρόσφατα αποκαλούσε πραξικοπηματία και δικτάτορα, έχουν ξεχωριστή σημασία. Θα προσφέρεται στο μέλλον ως παράδειγμα του ακραίου αμοραλισμού που χαρακτηρίζει τον «ερντογανισμό». Ο Τούρκος πρόεδρος ζει σε έναν κόσμο που πλάθει ο ίδιος στο μυαλό του, με μοναδικό στόχο την επιβίωση και την επικράτησή του. Σταθερές της πολιτικής του είναι η καταστολή και η εξουδετέρωση των αντιπάλων, η συντήρηση μιας κλίκας εξαρτημένων από αυτόν επιχειρηματιών και πολιτικών, ο έλεγχος όλων των θεσμών, μεταξύ αυτών της Δικαιοσύνης και του Τύπου. Αυτό, όμως, δεν τον εμποδίζει από το να αλλάζει πορεία όποτε βρεθεί σε αδιέξοδο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, «συμφιλιώνεται» και με ανθρώπους ή δυνάμεις με αντίθετες απόψεις όσο τον συμφέρει – όπως έκανε όταν επέλεξε ανθρώπους με κύρος στο εξωτερικό για να σώσουν την οικονομία από τις δικές του εμμονές, όπως όταν αγκαλιάστηκε με τον Πούτιν το 2016, όταν η ρήξη με τον Ρώσο πρόεδρο φάνηκε πιο επικίνδυνη απ’ ό,τι περίμενε. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, συνέχισε να αυτοσχεδιάζει όπως πίστευε ότι τον συνέφερε.

Η σχέση με την Αίγυπτο φαινόταν να στηρίζεται σε άλλη βάση, καθώς ο Ερντογάν είχε προσωπική εμπλοκή εκεί. Οταν ξέσπασε η «Αραβική Ανοιξη» το 2011, ο Ερντογάν είχε δει τον εαυτό του πρωταγωνιστή σε όλη την περιοχή. Η στενή σχέση με τον Μοχάμεντ Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων, που εξελέγη πρόεδρος της Αιγύπτου το 2012, ανετράπη σε στρατιωτικό πραξικόπημα το 2013 και πέθανε στη φυλακή το 2019, είχε ως φυσικό αποτέλεσμα τις ψυχρότατες σχέσεις με τον ανατροπέα του Μόρσι και σημερινό πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Τώρα, η συγκυρία, οι ανάγκες των δύο χωρών και οι πολιτικοί αυτοσχεδιασμοί του Ερντογάν έφεραν αναδίπλωση. Για την Αθήνα, πολλά εξαρτώνται από το αν ο Σίσι μπορεί να αξιοποιήσει την καλή σχέση με την Ελλάδα για να πεισθεί ο Ερντογάν ότι η πολιτική του στη Λιβύη θα έχει βαρύ κόστος. Επειδή ο Τούρκος πρόεδρος μόνο σε αδιέξοδο αλλάζει πορεία, με κριτήριο να πετύχει μέσω άλλης οδού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT