Ο ΣΥΡΙΖΑ στον καθρέφτη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Τον Αύγουστο του ’23 διαβάζαμε το βιογραφικό του Στέφανου Κασσελάκη για να μάθουμε ποιος είναι ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που ανακατεύει την τράπουλα στον ΣΥΡΙΖΑ, ποιες είναι οι απόψεις του για τα εργασιακά και το φορολογικό, τα εθνικά θέματα, τα κοινωνικά ζητήματα, τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους. Μόλις ένα μήνα αργότερα, στις 24 Σεπτεμβρίου, εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νίκη του ήταν καθαρή. «Σήμερα το φως κέρδισε και η ελπίδα συλλογικά γίνεται το μέλλον», δήλωνε έξω από την Κουμουνδούρου, την ώρα που η αντίπαλός του Εφη Αχτσιόγλου εμφανιζόταν με ένα παγωμένο χαμόγελο, να μην μπορεί να πιστέψει τι είχε συμβεί. Το «φως» που επέλεξε να χρησιμοποιήσει στην επινίκια δήλωση ο νέος πρόεδρος πυροδότησε και τις πρώτες γκρίνιες. Κάποιοι αρνήθηκαν να τον συγχαρούν, αλλά αυτό σήμερα μοιάζει το πιο ανώδυνο σε σχέση με όσα ακολούθησαν.

Το κόμμα που έπεισε τη θυμωμένη κοινωνία τα χρόνια της κρίσης, με σύν- θημα «μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε», τελειώνει μόνο του.

Και τι δεν έχουμε δει, και τι δεν έχουμε ακούσει ένα χρόνο τώρα. Διαγραφές πρωτοκλασάτων στελεχών, αποχωρήσεις και ανεξαρτητοποιήσεις, θυελλώδεις συνεδριάσεις, αλληλοκατηγορίες για «κατήφορο» και «γελοιοποίηση του χώρου», προσβολές, αντιφατικές δηλώσεις και πισωγυρίσματα, «λευκή απεργία» στελεχών, αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές, και άφθονη παραπολιτική ύλη, σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα απ’ όση μπορούμε καθημερινά να καταναλώσουμε.

Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ, η σκέψη να μετονομαστεί ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς. Από ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ΣΥΣΥΑ(;). Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει και νέος κύκλος επεισοδίων. Αλλάξει δεν αλλάξει η μαρκίζα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόνο με θαύμα δεν θα συνεχίσει να παραπέμπει σε επιθεώρηση, δεν θα βουλιάζει όλο και περισσότερο στην εσωστρέφεια και στην απαξίωση, στον εσωτερικό σπαραγμό. Από μια άποψη αυτή η εικόνα υπηρετεί τις υπεραπλουστευτικές ερμηνευτικές κατασκευές που παρουσίασε στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ. Δίπολα όπως «είστε με μας ή με τους άλλους», που πρωταγωνιστούσαν στον πολιτικό διάλογο τα χρόνια του μνημονίου, ταιριάζουν απολύτως στο σημερινό σκηνικό διάλυσης. Θα μπορούσαν να τα λένε οι προεδρικοί ή οι «87».

Τα πραγματικά προβλήματα όμως βρίσκονται έξω από τους τοίχους της Κουμουνδούρου, και γι’ αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σοβαρή πρόταση, δεν μπορεί να ασκήσει ουσιαστική κριτική, δεν είναι χρήσιμος. Και κάθε μέρα απομακρύνει ψηφοφόρους, κάθε μέρα απασχολεί όλο και λιγότερο την πολιτική σκηνή της χώρας. Το κόμμα που έπεισε τη θυμωμένη κοινωνία τα χρόνια της κρίσης, με σύνθημα «μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε», τελειώνει μόνο του, κοιτάζοντας τον εαυτό του στον καθρέφτη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT