Ο Ράμα πανηγυρίζει για το αυτογκόλ του

Ο Ράμα πανηγυρίζει για το αυτογκόλ του

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Από το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας ο Φρέντης Μπελέρης είναι ελεύθερος να ασκεί απρόσκοπτα τα καθήκοντά του ως Ελληνας ευρωβουλευτής. Ο Ράμα, από την πλευρά του, μπορεί να «πανηγυρίζει» ότι «τελείωσε» πολιτικά τον Μπελέρη.

Στην πραγματικότητα πυροβόλησε τα πόδια του – και όχι μόνο γιατί υποβίβασε τις ελληνοαλβανικές σχέσεις στα επίπεδα της δεκαετίας του ’90, όταν επί Μπερίσα τότε σέρνονταν σε δίκες στελέχη της μειονότητας.

Αλλά και διότι ευτέλισε την εικόνα ενός «ανεξάρτητου» θεσμού, δηλαδή της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK), που είχε συγκροτηθεί κατ’ απαίτηση Ευρωπαίων και Αμερικανών, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, βασικού κριτηρίου για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Ο ίδιος ο Ράμα ανέλαβε τη στελέχωσή της και διαφήμιζε την ανεξαρτησία της, μέχρις ότου έρθει η υπόθεση Μπελέρη, για να αποκαλυφθεί ότι (και) η SPAK δεν ήταν, τουλάχιστον εν προκειμένω, παρά ένας ακόμη μηχανισμός εξυπηρέτησης δικών του συμφερόντων. Είναι αλήθεια πως η συγκεκριμένη εισαγγελία έχει βάλει στο στόχαστρό της και βαριά ονόματα, όπως υπουργούς, βουλευτές, μεγαλοεπιχειρηματίες, αρκετούς προσκείμενους στον Ράμα, γεγονός που είχε θετικό αντίκτυπο στις Βρυξέλλες.

Ομως, στην περίπτωση Μπελέρη έδωσε την εντύπωση ότι εκτελούσε βήμα προς βήμα εντολές του και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από Ευρωπαίους και Αμερικανούς, μολονότι τάχθηκαν διακριτικά στο πλευρό του Ράμα, με την έννοια ότι απέφυγαν να αποδοκιμάσουν τις πρακτικές του.

Η αποφυλάκιση (πρόωρη) του Μπελέρη αμέσως μετά τις επαναληπτικές εκλογές της Χειμάρρας, με τα ίδια επιχειρήματα (καλή διαγωγή κ.λπ.) με τα οποία θα μπορούσαν να τον βγάλουν λίγες μέρες πριν από την επαναληπτική ψηφοφορία, όπως είχε αιτηθεί, είναι μόνο μια ένδειξη ότι η SPAK ήταν εκεί για να φέρει εις πέρας τα σχέδια του Αλβανού ηγέτη.

Ο μύθος της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, ως επιτομή της οποίας είχε προβληθεί η συγκεκριμένη εισαγγελία, έχει τραυματιστεί σοβαρά, αν δεν έχει καταπέσει κιόλας στα μάτια, όχι μόνο των δυτικών συμμάχων, αλλά και της αλβανικής κοινωνίας.

Ποιος από τους πολλούς διωκόμενους για διαφθορά θα πιστέψει κατόπιν όσων έγιναν στη Χειμάρρα ότι τελεί υπό τον έλεγχο μιας πραγματικά ανεξάρτητης δικαιοσύνης και δεν είναι θύμα επιδιώξεων του πανίσχυρου Ράμα;

Οπως το έθεσε σε άρθρο του (Lapsi) ο πολιτικός αναλυτής Αντι Μπουσάτι: «Αυτή τη φορά η SPAK και μια μακρά σειρά δικαστών απέδειξαν ότι ήταν εκεί για να λειτουργήσουν ως εργαλεία προπαγάνδας του αρχηγού. Αυτό είναι το θλιβερό συμπέρασμα της σημερινής ημέρας (σ.σ. αποφυλάκισης Μπελέρη), που έβαλε τέλος σε μια επαίσχυντη δοκιμασία για το κράτος δικαίου μας». Μπορεί να θεωρηθεί η πολιτική εκπαραθύρωση Μπελέρη ως προσωπική νίκη του Ράμα, αλλά στην πραγματικότητα είναι πύρρειος και το ξέρει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT