Η ρίζα του ανορθολογισμού

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Κάτω από τη ροή γεγονότων που στρέφουν το βλέμμα μπροστά, όπως οι σημερινές πρωθυπουργικές ανακοινώσεις στη ΔΕΘ σχετικά με τα 36 μέτρα βελτίωσης της καθημερινότητας, κάτω από συνταρακτικά συμβάντα που ορίζουν νέες διαστάσεις στα κοινά πράγματα, κάτω από την εναλλαγή περιστατικών που τροποποιούν διαρκώς το περιεχόμενο της ζωής μας, επιμένει να φιδοσέρνεται μια παρα-πραγματικότητα που αναδύεται σχεδόν σε κάθε μικρή ή μεγάλη κρίση και μας κρατάει καθηλωμένους σε στάσιμα ρηχά νερά.

Η φωτιά ξεσπά σε θαμνοειδή πλαγιά νησιού και από τον συγκεντρωμένο κόσμο ένας λέει – και επιβεβαιώνουν μερικοί ακόμη: «Την έβαλαν για να φυτέψουν ανεμογεννήτριες». Είναι γνωστή η δυσανεξία των νησιωτών στα αιολικά πάρκα, εν μέρει δικαίως, λόγω των παρελθόντων λαθών και των αυθαιρεσιών στη χωροθέτηση, όμως είναι ν’ απορείς πώς επιβιώνει μια παλιά θεωρία συνωμοσίας που έχει επανειλημμένως, μετά την Εύβοια, τη Δαδιά, καταρριφθεί. Κουράστηκαν οι περιβαλλοντολόγοι, οι οργανώσεις, οι εμπλεκόμενες επιστημονικές ενώσεις να εξηγούν ξανά και ξανά ότι δεν υφίσταται κίνητρο, δεν χρειάζεται να καεί ένα δάσος για να εγκατασταθεί αιολικό πάρκο, από τον νόμο αυτό επιτρέπεται σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις. Οτι δεν προέκυψε ποτέ σχετικό στοιχείο ούτε φυτρώνουν ανεμογεννήτριες στα καμένα, που, αντίθετα, εμποδίζουν την αδειοδότηση και εγκατάσταση πάρκων. Οτι τα αιολικά δεν απειλούν, προστατεύουν τα δάση, αφού οι διανοιγμένοι δρόμοι παρέχουν πρόσβαση στα πυροσβεστικά και οι δεξαμενές νερού των πάρκων είναι ένα ανέλπιστο όπλο στη μάχη.

Ομως η θεωρία δεν διαλύεται, η αλήθεια ηττάται. Δεν ξεριζώνεται εύκολα η απλουστευτική απάντηση στο μη κατανοητό από τα πιστεύω ενός λαού καχύποπτου, επιρρεπούς στην άρνηση, αμφισβητία, σε σύγχυση εξαιτίας των πολύπλοκων ρευστών καιρών. Ας λένε οι έρευνες ότι το 90% και πλέον των πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια. Το 70% των Ελλήνων πιστεύει ότι τις βάζουν εμπρηστές. Τα μυθεύματα δεν εξασθενούν από τις συντριπτικές εναντίον τους αποδείξεις. Νικά η δυσπιστία απέναντι στους θεσμούς. Αρκεί ένα δυσεξήγητο γεγονός (γιατί εμφανίζονται ταυτόχρονα πολλές εστίες σε διαφορετικά σημεία;) για να ξυπνήσει η παράνοια. Δεν είναι μόνο η δυσκολία διαχείρισης του φόβου σε έναν κόσμο κυκλωμένο από απειλές, είναι και ότι ο ανορθολογισμός λειτουργεί σαν βαλβίδα εκτόνωσης της πίεσης που ασκούν η τσέπη, ο νους και η καρδιά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT