Περιοδείες πολιτικών (και) σε σχολικούς αγιασμούς

Περιοδείες πολιτικών (και) σε σχολικούς αγιασμούς

3' 19" χρόνος ανάγνωσης

Φαντασθείτε κάποιον που το μυαλό του έχει μείνει ακόμη στην ανεμελιά των καλοκαιρινών διακοπών και στο πρώτο σεπτεμβριανό, άγουρο ξύπνημά του καλείται να «υποστεί» έναν πολιτικό που θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία του. Εν ολίγοις, το ερώτημα είναι τούτο: οι υπουργοί Παιδείας και άλλοι πολιτικοί γιατί αδιαφορούν για τα «χούγια» της μαθητιώσας νεολαίας και επιμένουν κάθε χρόνο να την υποβάλλουν στο… μαρτύριο της επίσημης επίσκεψής τους για τον σχολικό αγιασμό;

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς, την προσεχή Τετάρτη, προσφέρεται για αγιασμούς και ευχετήρια μηνύματα των πολιτικών για «δύναμη», «καλή φώτιση», «το μέλλον είναι μπροστά σας», καθώς και ευχαριστίες προς τους εκπαιδευτικούς της χώρας. Η επίσκεψη του εκάστοτε υπουργού Παιδείας και των υφυπουργών του σε κάποιο σχολείο –κατά προτίμηση της εκλογικής τους περιφέρειας– είναι εκ των ων ουκ άνευ κάθε 11η Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που η ηγεσία του υπουργείου επέλεξε να κάνει… τουρ σε σχολεία. Τον Σεπτέμβριο του 2014 η ηγεσία επισκέφθηκε συνολικά 12 σχολεία μέσα σε μία ημέρα. Νομίζω πως είναι ρεκόρ, χωρίς να αγνοώ, βέβαια, την κοφτερή μνήμη παλαιότερων αναγνωστών μας που ίσως με διαψεύσουν.

Συγκεκριμένα, ο τότε υπουργός Παιδείας, φρέσκος καθώς είχε αναλάβει δύο μήνες πριν, Ανδρέας Λοβέρδος παρέστη στον αγιασμό στους Λειψούς στις 8 το πρωί, κατόπιν πήγε στο Αγαθονήσι για τον αγιασμό στις 9.10 π.μ. και μετά στη Σύμη για τον αγιασμό που είχε προγραμματιστεί για τις 11.15 π.μ. Μαθητές και εκπαιδευτικοί της Χάλκης περίμεναν τη θεία ευλογία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 5.30 το απόγευμα, όταν δηλαδή τους επισκέφθηκε ο υπουργός, αφού –προφανώς– δεν υπήρχε άλλη πρωινή ώρα στο πρόγραμμά του.

Σχολεία της εκλογικής του περιφέρειας –στον Εβρο– επισκέφθηκε ο τότε αρμόδιος για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση υφυπουργός Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος. Στις 8.30 π.μ. το Δημοτικό Σχολείο Αβαντα, στις 10 π.μ. συγκρότημα σχολείων στο κτίριο του 1ου Γενικού Λυκείου Αλεξανδρούπολης, και τέλος, στις 11.15 π.μ., το Δημοτικό Σχολείο Απαλού.

Στο πρόγραμμα του έτερου υφυπουργού Παιδείας Γεωργίου Στύλιου ήταν η παρουσία σε αγιασμούς τεσσάρων σχολικών μονάδων της Αρτας, όπου εκλεγόταν. Στις 8.15 π.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Καλοβάτου, στις 9 π.μ. στο 4ο Γυμνάσιο και Λύκειο, στις 9.30 π.μ. στο 1ο Ειδικό Δημοτικό και 8ο Δημοτικό Σχολείο Αρτας και στις 10 π.μ. στο 6ο Δημοτικό Αρτας. Ενα τόσο σφιχτό πρόγραμμα είναι βέβαιο ότι δεν τηρήθηκε, προς μεγάλη θλίψη κυρίως των πιτσιρικάδων του 6ου Δημοτικού…

Για φέτος δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως το πρόγραμμα των επισκέψεων της υπουργικής τριπλέτας στα σχολεία. Αλλωστε, μάλλον δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εκείνους. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε κάποιο σχολείο. Βέβαια, την προετοιμασία της επίσκεψης θα οργανώσουν οι επιτελείς του υπουργείου Παιδείας, αλλά τα χαρακτηριστικά του σχολείου μάλλον θα επιλεγούν από το Μέγαρο Μαξίμου. Η κ. Ζέττα Μακρή, υφυπουργός αρμόδια για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι βέβαιο ότι θα παραστεί σε αγιασμό σχολείου της Μαγνησίας, όπου εκλέγεται, αλλά το ποιο θα είναι αυτό θα καθοριστεί από την επιλογή του τοπικού μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου. Οπως φαίνεται, η κ. Μακρή θα τον ακολουθήσει. Αλλωστε, επιχείρημα της Εκκλησίας προς όσους ζητούν να καταργηθεί ο αγιασμός στα σχολεία είναι ότι «η ώρα του αγιασμού είναι στιγμή επικοινωνίας με τον Θεό μέσω του ιερέα».

Η έτερη υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννα Λυτρίβη, δεν έχει ακόμη προγραμματίσει κάποια επίσκεψη σε σχολεία, αλλά φέρεται να το κάνει… κέφι. «Θα ήθελα να επισκεφθώ ένα σχολείο. Είναι ωραίο συναίσθημα να είσαι κοντά στα παιδιά. Αλλά χωρίς κάμερες και τυμπανοκρουσίες», δήλωσε στην «Κ».

Κάποιοι πολιτικοί, πάντως, έχουν συνηθίσει τις δημόσιες εμφανίσεις με όρους μικροπολιτικής. Μάλιστα, ένας υφυπουργός ανέφερε πρόσφατα στην «Κ» πως καθόλου δεν τον ενοχλούν οι αγιασμοί στα σχολεία, όταν μάλιστα είναι και σύντομοι, χωρίς πολλούς, βαρετούς λόγους από τους διευθυντές και τυπικότητες. «Εγώ έχω πάει σε τέσσερις γάμους την ίδια ημέρα. Ξεκίνησα από τον πρώτο όπου ήμουν στην αναμονή της νύφης, στον δεύτερο γάμο πήγα στη μέση, στον τρίτο ίσα για να με δουν, και κατέληξα στον τελευταίο όπου έμεινα στο γαμήλιο τραπέζι», δήλωσε σκωπτικά. Παλαιάς κοπής πολιτική κουλτούρα, αλλά τουλάχιστον ο εν λόγω υφυπουργός έχει χιούμορ!

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT