Κέρδισε πόντους η Χάρις, αλλά είναι ακόμη νωρίς

Κέρδισε πόντους η Χάρις, αλλά είναι ακόμη νωρίς

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων και συνολικές εκτιμήσεις σχετικά με τις προοπτικές νίκης στις εκλογές του Νοεμβρίου, ωστόσο η αντικειμενική αποτίμηση της πρώτης τηλεμαχίας ανάμεσα στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και στον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα πως ωφέλησε την πρώτη.

Οι δύο αντίπαλοι πρόβαλαν δύο εντελώς διαφορετικά οράματα για την Αμερική, αλλά η Χάρις κατάφερε να εκπέμψει μια αίσθηση προοπτικής για το αύριο, σε αντίθεση με τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της, ο οποίος έμοιαζε περισσότερο με άνθρωπο του παρελθόντος και για άλλη μια φορά επικεντρώθηκε σε μια απόπειρα εκφοβισμού και αμφισβήτησης των ικανοτήτων της αντιπάλου του.

Η Δημοκρατική υποψήφια είπε αυτά που ήθελε και είχε σχεδιάσει να πει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έδωσε απόλυτα πειστικές απαντήσεις σε κάποια κρίσιμα ζητήματα, καθώς επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δηλώσεις που κάνει τώρα και παλαιότερες θέσεις της που αποξενώνουν μετριοπαθείς ψηφοφόρους τους οποίους έχει ανάγκη για να κερδίσει. Από την πλευρά του ο Τραμπ, παρά τις προειδοποιήσεις των συμβούλων του, δεν κατάφερε να τιθασεύσει τον εκρηκτικό χαρακτήρα του. Η Χάρις πέτυχε να τον προκαλέσει, να τον εκνευρίσει, να τον αναγκάσει σε επανειλημμένες περιπτώσεις να εμφανισθεί αμυνόμενος, αντί να εστιάσει στην ανάδειξη των θέσεών του.

Οπως αναγνώρισε και η ίδια, οι εκλογές δεν κερδίζονται από μια τηλεμαχία.

Εξ ου και η απογοήτευση που καταγράφηκε στους κόλπους μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών, σε αντίθεση φυσικά με την ικανοποίηση των ένθερμων υποστηρικτών του τέως προέδρου, οι οποίοι όμως θεωρούνται δεδομένοι και δεν επηρεάζουν την εκλογική εξίσωση.

Με την αμερικανική κοινωνία να βιώνει τα τελευταία χρόνια μια φάση πρωτοφανούς διχασμού, κάτι που αντανακλάται στο πολιτικό σύστημα, δεν καταγράφονται εύκολα διαρροές από τα δύο στρατόπεδα. Ετσι, η όλη προσπάθεια των δύο υποψηφίων και των επιτελείων τους εστιάζεται στο μικρό ποσοστό των αναποφάσιστων και, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αριθμητική της εκλογικής νίκης, στις λεγόμενες αμφίρροπες πολιτείες όπου η διαφορά είναι ελάχιστη και κατ’ επέκταση μια μικρή διαφοροποίηση ως απόρροια της τηλεμαχίας θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στη νίκη, όχι μόνο στις συγκεκριμένες πολιτείες, αλλά και στη χώρα.

Με αυτό το μέτρο σύγκρισης, η Κάμαλα Χάρις βγήκε κερδισμένη. Ωστόσο, ο δρόμος μέχρι τις εκλογές είναι μακρύς, ειδικά στις ΗΠΑ όπου έχει επανειλημμένως αποδειχθεί το πόσο ευμετάβλητο είναι το εκλογικό σκηνικό.

Η εμφάνιση της αντιπροέδρου ήταν από καθησυχαστική έως εξαιρετική, ανάλογα με την ιδεολογική τοποθέτηση του καθενός, αλλά, όπως αναγνώρισε και η ίδια, οι εκλογές δεν κερδίζονται από μια τηλεμαχία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT