Εγκληματική η στόχευση Αϊτινών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Δεν ζούμε εκεί και δεν μας πέφτει λόγος πώς οι ΗΠΑ διαχειρίζονται το ζήτημα της μετανάστευσης. Ούτε, ως Ευρωπαίοι, έχουμε βρει τον σωστό δρόμο ώστε να τον δείχνουμε σε άλλους, καθώς κινδυνεύουμε να χάσουμε το πολυτιμότατο κεκτημένο των ανοικτών συνόρων, λόγω διαφωνιών μεταξύ χωρών-μελών πάνω στο ζήτημα αυτό. Ομως, όπως και να το δει κανείς, ο τρόπος που ο Ντόναλντ Τραμπ στοχοποιεί μετανάστες από την Αϊτή, με την αβάσιμη κατηγορία ότι στην πόλη Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο αυτοί σκοτώνουν και τρώνε κατοικίδια σκυλιά και γατιά, είναι έγκλημα. Είναι και μάθημα για το πώς και οι πιο εξοικειωμένες με μετανάστευση κοινωνίες μπορούν να οπισθοδρομήσουν υπό την επήρεια δημαγωγών.

Εγκλημα είναι ότι ρατσιστικές φήμες από τα σκοτάδια του Διαδικτύου μπήκαν στην κεντρική πολιτική σκηνή με την ώθηση που τους έδωσε ο Τραμπ, μαζί με τον τοπικό βουλευτή και υποψήφιο αντιπρόεδρο Τζέι ντι Βανς. Τώρα φοβούνται για τη ζωή τους άνθρωποι που δεν έφταιξαν σε κάτι, που ζουν και εργάζονται νομίμως στην περιοχή. Επιπλέον, η κυνική εκμετάλλευση ανύπαρκτου θέματος εμποδίζει τη συζήτηση που έπρεπε να διεξάγεται για τη λύση των πραγματικών προβλημάτων και εντάσεων που προκύπτουν όταν 20.000 άνθρωποι άλλης εθνότητας εισέρχονται απότομα σε μια κοινωνία των 60.000. Αυτό συνέβη στο Σπρίνγκφιλντ, όταν η πόλη δήλωσε ότι είχε ανάγκη από εργάτες.

Το πεδίο της μετανάστευσης ευνοεί τον Τραμπ, καθώς επιχειρεί να χρεώσει όλα τα προβλήματα στην αντίπαλό του για την προεδρία, αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης Μπάιντεν. Οι επιλογές του επιβεβαιώνουν ότι δεν τον ενδιαφέρουν λύσεις, αλλά μόνο η εκμετάλλευση των προβλημάτων. Τραγικά θύματα, και πάλι, είναι οι άνθρωποι που έφυγαν από την Αϊτή για τις ΗΠΑ, ζητώντας ελευθερία από τον φόβο και τη φτώχεια. Απ’ όταν οι πρόγονοί τους ξεσηκώθηκαν το 1791 στην πρώτη επιτυχημένη επανάσταση σκλάβων, το έθνος αυτό πολεμάει να σταθεί, αντιμέτωπο με τα εξοντωτικά «λύτρα» που επέβαλλε η Γαλλία, με ληστρικά δάνεια, με τη διαφθορά των ηγετών του. Πληρώνει με άλλες μορφές σκλαβιάς τη γενναιότητα των προγόνων του. Αξίζει πάντα να θυμόμαστε ότι η αϊτινή ήταν η πρώτη κυβέρνηση ανεξάρτητου κράτους που αναγνώρισε τον Ελληνικό Αγώνα για την Απελευθέρωση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT