Ουδείς θα πιστεύει την επίσημη εκδοχή

Ουδείς θα πιστεύει την επίσημη εκδοχή

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Πριν από δύο μήνες –στις 13 Ιουλίου– οι ΗΠΑ κλονίστηκαν από την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ. Ο τέως πρόεδρος (και νυν υποψήφιος) γλίτωσε κυριολεκτικά παρά τρίχα, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Οι εικόνες όπου, με ματωμένο πρόσωπο, υψώνει τη γροθιά και φωνάζει στους οπαδούς να «δώσουν τη μάχη» ενίσχυσαν πολύ την εκστρατεία του, προκαλώντας οργή και αποφασιστικότητα στους οπαδούς και συμπάθεια σε πολλούς αναποφάσιστους. Ολα έδειχναν ότι τίποτα δεν θα σταματούσε την πορεία του Τραμπ προς τον Λευκό Οίκο. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε φανεί γερασμένος και ζαλισμένος στην τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Τραμπ (27 Ιουνίου). Οκτώ ημέρες μετά τη δολοφονική επίθεση, στις 21 Ιουλίου, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την προεκλογική εκστρατεία και στηρίζει την αντιπρόεδρό του, Κάμαλα Χάρις, εναντίον του Τραμπ.

Η μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ παραμένει εξαιρετικά αμφίρροπη.

Με λίγα λόγια, στο υψηλό πολιτικό δράμα των προεδρικών εκλογών, η απόπειρα εναντίον του Τραμπ στην Πενσιλβάνια απέκτησε ξεχωριστό ρόλο. Πρώτα, ευνόησε τον Τραμπ. Μετά, με την απόσυρση του Μπάιντεν και τον ενθουσιασμό που προκάλεσε σε μέλη και οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος η υποψηφιότητα της Χάρις, αυτή η δυναμική ανετράπη. Η τηλεοπτική αναμέτρηση της προηγούμενης εβδομάδας μεταξύ Τραμπ και Χάρις επιβεβαίωσε ότι ο Τραμπ βρίσκεται σε δύσκολη θέση απέναντι στη νεότερη, ετοιμόλογη και καλά διαβασμένη αντίπαλό του. Η ολοένα πιο επιθετική ρητορική του Τραμπ κατά μεταναστών και πολιτικών αντιπάλων δείχνει ότι, χωρίς πειστικά επιχειρήματα εναντίον της Χάρις, επιχειρεί να ταράζει το θυμικό φίλων και εχθρών.

Σε αυτό το σκηνικό, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τα όποια κίνητρα της νέας απόπειρας εναντίον του Τραμπ. Η ασφάλεια του τέως προέδρου εντόπισε ύποπτο άνδρα με όπλο κοντά στο σημείο που ο Τραμπ έπαιζε γκολφ στη Φλόριντα προχθές (Κυριακή). Πυροβόλησαν προς αυτόν, αυτός τράπηκε σε φυγή, και συνελήφθη μέσα στο αυτοκίνητό του λίγο αργότερα. Μεταξύ των λίγων στοιχείων που έγιναν γνωστά, ο λευκός, 58χρονος Αμερικανός είναι ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας, υπερπατριώτης, με ποινικό μητρώο. Περιμένοντας περισσότερα στοιχεία, μπορούμε μόνο να εκτιμήσουμε ότι εάν δολοφονούσε τον Τραμπ η γενική αντίδραση θα δυσχέραινε πολύ την περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ, ενώ εάν αποτύγχανε (όπως και συνέβη), θα ενίσχυε την εικόνα του τέως προέδρου πάλι εις βάρος της Ουκρανίας. Γι’ αυτούς που θα ισχυριστούν ότι οι Δημοκρατικοί θέλουν τον Τραμπ νεκρό, η απάντηση είναι ότι, με τα λόγια και τη συμπεριφορά του δεν υπάρχει καλύτερος σύμμαχος για τη Χάρις από τον ίδιο. Γι’ αυτούς που πιστεύουν ότι η υπόθεση είναι «στημένη» για να βοηθήσει τον Τραμπ, η δυσκολία είναι ότι η πλευρά του Τραμπ είναι που επιδίδεται σε τέτοιες θεωρίες, περισσότερο απ’ ό,τι η άλλη. Η ουσία είναι ότι λίγοι θα πιστέψουν την επίσημη εκδοχή. Και η μάχη για την προεδρία παραμένει εξαιρετικά αμφίρροπη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT